Malkara'da şehirleşme ve mekansal gelişim - Çakır Doğan, Seda (My University, 2025)
Araştırma sahasını teşkil eden Malkara şehri, Marmara Bölgesi’nin Ergene Bölümü’nde yer almaktadır. Malkara şehri, Tekirdağ iline bağlı 77 mahalleden oluşan Malkara ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. Malkara ilçesi kuzeybatıda Edirne’nin Uzunköprü ilçesi, batıda Edirne’nin Keşan ilçesi, kuzeydoğuda Hayrabolu, doğuda Tekirdağ ilinin merkez ilçesi olan Süleymanpaşa ilçesiyle komşudur. Güneydoğuda Şarköy ve güneyde Çanakkale’nin Gelibolu ilçeleriyle çevrilidir. İki yılı aşan yazım sürecine Malkara ve şehir coğrafyası alanında yapılan literatür taramasıyla başlanmıştır. Çeşitli kurumlardan alınan veriler derlenmiş, farklı zamanlarda arazi çalışmaları yapılmıştır. Elde edilen bilgiler tablo, grafik ve haritalarla ortaya konulmuştur. Böylelikle Malkara şehrinin kuruluş ve gelişimini etkileyen fiziki ve beşerî coğrafya özelliklerinin neler olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda Malkara’nın mekânsal gelişimi, tarihi, şehir içi arazi kullanımı, şehirde yaşanılan ve yaşanması muhtemel olan sorunlar incelenmiştir. 1354 yılında Osmanlı idaresine geçen Malkara, Osmanlı idari teşkilatlanmasında Gelibolu’ya bağlı bir kaza idi. Osmanlı’nın iskân politikası neticesinde Anadolu’dan buralara nüfus yerleştirilmesi Malkara’da yerleşme tarihi açısından önemlidir. Malkara 1880 yılında ilçe olmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre ilçe nüfusunu 2024 yılında 50.727 kişi olarak belirtmiştir. Malkara’da, Camiatik, Gazibey, Hacıevhat ve Yeni mahalleleri nüfusun en yoğun olduğu mahalleler olup şehirsel yerleşmeyi meydana getirmektedir. Malkara’nın doğusunda Gazibey, güneyinde Camiatik mahalleleri yer almaktadır. Batısında Hacıevhat Mahallesi Kuzeybatıda ise Yeni Mahalle bulunmakta olup şehir kuzeybatı yönüne doğru büyümektedir. Malkara Organize Sanayi Bölgesi ise şehrin güneydoğusunda yer almaktadır. Malkara’nın gelişiminde fiziki ve beşerî faktörler etkili olmuştur. Yer şekillerinin şehir gelişimine elverişli olduğu Malkara şehri uygun yer şekillerinin yanı sıra verimli tarım toprakları sayesinde gelişme göstermiştir. Şehrin çeperinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan nüfus görülürken çalışan nüfusun ekonomik faaliyet kollarına dağılımı incelendiğinde hizmet sektörü başta gelmektedir. Bununla birlikte Malkara’nın şehirsel gelişiminde Tekirdağ gibi büyük bir şehre yakın olması, ulaşım bakımından avantajlı konumda bulunması etkili olmuştur.

The city of Malkara, which constitutes the research area, is located in the Thracian part of the Marmara Region. Malkara consists of 77 neighborhoods and is a part of Tekirdağ province. Malkara district is bordered by Uzunköprü district of Edirne in the northwest, Keşan district of Edirne in the west, Hayrabolu in the northeast and Süleymanpaşa district, the central district of Tekirdağ province, in the east. It is surrounded by Şarköy district in the southeast and Gelibolu districts of Çanakkale in the south. In the study that we will prepare with this perspective; the influence of natural and humane features, the spatial development of the city throughout history, the functions and the effect of the city on the geographical environment and how it affects the geographical environment will be revealed on the formation of the city of Malkara. In addition, suggestions will be presented to solve the problems experienced and to be possibly experienced in the city. Malkara was a territory in Gallipoli under the Ottoman administrative organization and then passed to the Ottoman administration itself in 1354. The settlement of the population from Anatolia to these places which came out as a result of the settlement policy of The Ottoman Empire is important in terms of the history of settlement in Malkara. According to the Address-Based Population Registration System of the Turkish Statistical Institute (TURKSTAT), the population of the district is 50,727 people in 2024. Malkara, which is located on a little rugged plain, has not only fertile soils suitable for agriculture, but also animal husbandry which is at least as important as agriculture. When the distribution of the working population into the branches of economic activity is examined, the service sector comes first as a feature of urban settlements although agriculture and animal husbandry are important sources of income. Undoubtedly, the fact that Malkara’s proximity to a big city like Tekirdağ and advantageous in terms of transportation due to its location has been effective in the urban development. In Malkara, Cami Atik, Gazibey, Hacievhat and Yeni neighborhoods are the areas where the population is the most crowded and these neighborhoods constitute the urban settlement. Gazibey neighborhood is located in the east of Malkara and Cami Atik neighborhood is located in the south. The city that has Hacıevhat neighborhood in its west and Yeni neighborhood in its northwest is growing into northwest. Malkara Organized Industrial Zone is located in the southeast of the city.
Keywords: Description and travel; History; Malkara; Malkara (Tekirdağ, Turkey); Malkara (Tekirdağ, Türkiye); Malkara (Tekirdağ,Türkiye); Mekânsal Kullanım Malkara; Settlement; Social life and customs; Sosyal yaşam ve adetler; Spatial Development; Şehir; Şehir Coğrafyası; Tanıtım ve seyahat; Tarih; Urban; Urban Geography; Yerleşme