Fizik eğitiminde kavram yanılgıları üzerine Web of Science makaleleri ve Türkiye’deki lisansüstü tezlerin karma yöntemle karşılaştırmalı analizi - Günay Eren, Gizem (My University, 2025)
Fizik eğitiminde kavram yanılgıları üzerine Web of Science makaleleri ve Türkiye’deki lisansüstü tezlerin karma yöntemle karşılaştırmalı analizi Bu çalışmada, fizik eğitiminde kavram yanılgılarına odaklanan Türkiye’deki lisansüstü tezlerin içerik analizi ile Web of Science veri tabanındaki uluslararası makalelerin bibliyometrik analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacı, bu çalışmaların eğilimlerini, fizik konularını, araştırma yöntemlerini ve öğretim tekniklerini analiz ederek ulusal ve uluslararası literatürdeki benzerlik ve farklılıkları ortaya koymaktır. Karma yöntem kullanılarak, Web of Science’tan 181 makale ve YÖK Ulusal Tez Merkezi’nden 55 tez incelenmiştir. Makaleler Vosviewer ile bibliyometrik analize tabi tutulurken, tezler içerik analiziyle değerlendirilmiştir. Bulgular, uluslararası makalelerde 2019-2024 yılları arasında artış olduğunu, Türkiye’de ise 2005-2010 ve 2017-2019 yılları arasında tez sayısının zirve yaptığını göstermektedir. Her iki grupta da “Kuvvet ve Hareket” ile “Elektrik ve Manyetizma” konuları ön plandadır; ancak uluslararası literatürde “Kuantum Fiziği” ve “Akışkanlar Mekaniği” gibi konular daha fazla incelenmiştir. Türkiye’deki tezlerde nicel yöntemlerin kullanıldığı ve lise öğrencileri ile yapılan çalışmalar ağırlıktayken, uluslararası makalelerde teknoloji tabanlı öğretim yöntemleri (bilgisayar destekli öğretim) üzerine yapılan çalışmalar öne çıkmaktadır. Kavramsal değişim metinlerinin Türkiye’de, görselleştirmenin ise uluslararası literatürde yaygın olduğu gözlemlenmiştir. Araştırma, Türkiye’de modern fizik (kuantum fiziği, özel görelilik, fotoelektrik olay vb.) konularının az çalışıldığını ve uluslararası işbirliklerinin sınırlı olduğunu ortaya koymuştur. Öneriler arasında, teknoloji tabanlı yöntemlerin ve nitel çalışmaların artırılması, modern fizik konularına odaklanılması ve uluslararası işbirliklerinin güçlendirilmesi yer almaktadır. Bu çalışma, fizik eğitiminde kavram yanılgılarının giderilmesine yönelik stratejilerin geliştirilmesine ve literatürdeki boşlukların doldurulmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir.

A comparative analysis of web of science articles and graduate theses from Turkey on misconceptions in physics education through a mixed-methods approach This study conducted a bibliometric and content analysis of postgraduate theses in Turkey focusing on misconceptions in physics education and international articles in the Web of Science database. The aim of the research is to reveal the similarities and differences in the national and international literature by analyzing the trends, physics topics, research methods, and teaching techniques of these studies. Using a mixed method, 181 articles from Web of Science and 55 theses from the YÖK National Thesis Center were examined. The articles were subjected to bibliometric analysis using Vosviewer, while the theses were evaluated using content analysis. The findings show that there was an increase in international articles between 2019 and 2024, while the number of theses in Turkey peaked between 2005 and 2010 and between 2017 and 2019. The topics of “Force and Motion” and “Electricity and Magnetism” are prominent in both groups; however, topics such as “Quantum Physics” and “Fluid Mechanics” have been studied more in the international literature. While quantitative methods are used in theses in Turkey and studies with high school students are predominant, studies on technology-based teaching methods (computer assisted instruction) stand out in international articles. It has been observed that conceptual change texts are common in Turkey, while visualization is common in international literature. The research revealed that modern physics topics are understudied in Turkey and that international collaborations are limited. Recommendations include increasing technology-based methods and qualitative studies, focusing on modern physics topics (special relativity, the photoelectric effect, black body radiation, etc.), and strengthening international collaborations. This study aims to contribute to the development of strategies for eliminating misconceptions in physics education and filling gaps in the literature.
A comparative analysis of web of science articles and graduate theses from Turkey on misconceptions in physics education through a mixed-methods approach
Keywords: Bibliometric Analysis; Bibliyometrik Analiz; Content Analysis; Fizik; Fizik Eğitimi; İçerik Analizi Misconceptions; Kavram Yanılgıları; Öğrenim ve öğretim; Öğretmenler; Physics; Physics Education; Study and teaching; Teachers