KKTC kamu hastanelerinde çalışan hemşirelerin ve ebelerin iş yaşam kalitelerine sendikaların etkisi : Hemşirelerin, ebelerin ve sendikaların bu konudaki algısı - Özyavaş, Sinan (My University, 2024)
Amaç: Bu araştırmanın ana amaçları hemşire-ebelerin İYK üzerinde sendikaların etkisini ASE açısından belirlemek, işgörenlerin Çİİ algılarının aracılık rolünü belirlemek, sendikaların sendikal etkililiğe ve İYK’ya atfettikleri anlamı ortaya çıkarmak ve bu bağlamda, işgörenlerin ve sendikaların görüşünü bir arada değerlendirmektir. İkincil amaç ise, ASE ölçeğini Türkçe literatüre ve KKTC çalışma ilişkileri kültürüne uyumlaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: KKTC devlet hastanelerinde en az 6 aydır çalışmakta olan 313 hemşire-ebe katılmıştır. Verilerin analizinde Process Macro, Pearson korelasyon analizi, basit ve çoklu regresyon uygulanmıştır. Kalitatif fazda 3 sendikayla mülakat gerçekleştirilmiştir. Belge tarama fazında, hemşire-ebelerin çalışma koşullarını belirleyen mevzuata odaklanılmıştır. KY araştırma sorusu, kalitatif ve kantitatif bulguların birleştirilmesiyle analiz edilmiştir. ASE ölçeğinin modifikasyonunda kapsam ve yapı geçerliği ve güvenirlik analizleri yapılmıştır. Bulgular: Analizde, mASE ve İYK arasındaki ilişkide Çİİ’nin aracılık rolüne sahip olduğu tespit edilmiştir. Sendikalar parasal olmayan bazı konularda yasamaya müdahil olabilmektedir. Temel nitelikteki motivasyonu etkileyebilecek çalışma koşullarına sendikaların odaklandığı görülmektedir. mASE’nin faktörlerine göre, işgörenlerle sendikalar arasında yüksek oranda görüş uyumu belirlenmiştir. Sonuç: Sendikaların etkililik göstermesi İYK’yı artırmaktadır. Sendikal başarı, Çİİ’yi etkileyerek İYK üzerinde etkiye sahiptir. İşgörenler ve sendikalar sendikal performansın kısıtlılığını vurgulamaktadır. Bu durumun yerel çalışma ilişkileri sisteminin bir neticesi olduğu düşünülmektedir. KKTC’de yapılacak çalışmalarda mASE ölçeğinin geçerli ve güvenilir şekilde kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Objective: The main objectives of this study are to determine the influence of unions on nurses-midwives' QWL in terms of PUE; to determine the mediating role of employees' perceptions of WRC; to reveal the meaning that unions attribute to union effectiveness and QWL; to evaluate the views of employees and unions together. Material and Methods: A total of 313 nurse-midwives who have been working in TRNC state hospitals for at least 6 months participated. Process Macro, Pearson correlation analysis, simple and multiple regression were used to analyze the data. Interviews were conducted with 3 unions. The focus was on legislation that determines the working conditions of nurses-midwives. The MM research question was analyzed by combining qualitative and quantitative findings. Results: WRC was found to have a mediating role in the relationship between mPUE and QWL. Unions can intervene in legislation on some non-monetary issues. It is seen that unions focus on working conditions that can affect basic motivation. According to the factors of the mPUE, a high level of agreement was found between labor and unions. Conclusion: The effectiveness of unions increases the QWL. Union success has an impact on QWL by affecting WRC. Workers and unions emphasize the limitations of union performance. This is thought to be a consequence of the local labor relations system. It is concluded that the mPUE scale can be used validly and reliably in future studies in TRNC.
The impact of unions on the quality of work life of nurses and midwives working in public hospitals in the TRNC : Perception of nurses, midwives and unions on this issue
Keywords: Cyprus, Northern; çalışma ilişkileri iklimi Union effectiveness; Hemşireler; Hemşirelik; iş doyumu; iş-yaşam kalitesi; job satisfaction; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti; Nurses; Nursing; quality of work life; sendika; Sendikal etkililik; trade union; working relations climate