ÇOCUĞUN ÖZEL HAYATININ GİZLİLİĞİ HAKKI KAPSAMINDA VELAYET HAKKININ CEZA HUKUKU BAKIMINDAN SINIRI - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Özel hayat hakkı ve bu hakkın çeşitli şekillerle ihlali, güncel tar-tışmalar bakımından önemini korumaktadır. Özel hayat hakkı, önceleribireyin mahremiyetinin nerede başlayıp nerede sona ereceğine ilişkintasarlanmış toplumsal bir “doğru”nun kabullenilmesinden ibaretken, buhak zamanla kamusal hayatta dahi bireyin özel hayat hakkının ihlal edi-lebileceği anlayışına evrilmiştir. Benzer şekilde, ailenin mutlak hakimi-yeti altında bulunması anlayışından vazgeçilmeye başlanması, velayethakkına günden güne yeni bir boyut kazandırmaktadır. Klasik ve doku-nulmaz olarak adlandırılan, yaşam hakkı, vücut dokunulmazlığı, cinseldokunulmazlık gibi haklar velayet hakkının sınırları bakımından artıktartışma değeri bulunmayan mevzulardır. Bununla birlikte genellikleyetişkinlere atfedilen bir takım (nispeten) yeni nesil haklar, velayet hak-kına rağmen, çocuklar bakımından tartışmaya açılmaktadır. Özellikle,çocuğun kişilik haklarına bağlı olarak bir özel hayat hakkının olduğu vebunun günlük yaşamda ana-baba tarafından çok sık ihlal edilebildiğigerçeği göz önüne alındığında, çocuğun, ana-babaya karşı dahi ceza hu-kuku araçlarıyla korunması gereği ortaya çıkmaktadır.

The right to private life and violation of this right by various forms saves its importance in terms of actual discussions. The right to private life consisted of the adoption of a “social truth”, which was designed to determine where an individual's privacy begins and ends. However so- cial life and laws have evolved to an extent where the right to private life can be violated within public life. Similarly the opinion that a child is under the absolute dominion of the family, gives a new dimension to the right of custody day by day. Classic and untouchable rights, such as right to life, body inviolability and sexual immunity does not require any further discussion in terms of the limits of custody. However, a number of (relatively) new generation rights, often attributed to adults have ope- ned law discussions concerning children within the right of custody. Especially, given the fact that a child has a right to a private life based on his/her personal rights and this rights can be violated frequently by the parents in daily life,the protection of children against their own pa- rents by means of criminal law has became a criminal necessity.
WITHIN THE SCOPE OF A CHILD’S RIGHT TO PRIVACY, THE BOUNDARIES OF CHILD CUSTODY RIGHT UNDER THE CRIMINAL LAW
Keywords: Hukuk