Karbamazepin intoksikasyonunda karbon hemoperfüzyon mu yüksek etkinlikli hemodiyaliz uygulaması mı?: Bir olgu sunumu - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Karbamazepin oldukça sık kullanılan bir anti-epileptik ajandır. İntoksikasyon durumunda komaya kadar ilerleyebilen nörolojik semptomlar, kardiyak aritmiler, solunum depresyonu ve nistagmus gibi göz bozuklukları görülebilir. Spesifik bir antidotu olmadığı için genellikle destek tedavisi gerekir. Yüksek oranda proteine bağlı bulunması nedeniyle konvansiyonel hemodiyaliz ile temizlenmesi beklenmez ve karbon hemoperfüzyon standart bir tedavi yaklaşımıdır. Bu olgu sunumu ile 23 yaşında bipolar bozukluk tanısı bulunan kadın hastanın intihar amaçlı aldığı yüksek doz karbamazepin ile intoksikasyonunun yüksek etkinlikli hemodiyaliz ve karbon hemoperfüzyon ile başarılı tedavisi ve bu iki yöntemin birbiri ile karşılaştırılması üzerinde durulmaktadır.

Carbamazapine is a commonly used antiepileptic agent. Neurological abnormalities which can progress to coma, arrhythmias, respiratory depression and eye abnormalities such as nystagmus are seen in an intoxication setting. There is no specific antidote for the treatment of carbamazepine intoxication and supportive therapy is generally recommended. Carbamazepine is not removed through conventional hemodialysis as it highly bound to proteins. Charcoal hemoperfusion has been reported as the standard effective treatment method. Herein we report a 23-year-old woman with high dose carbamazepine overdose treated with high efficiency hemodialysis and charcoal hemoperfusion. We also discuss a comparison of the methods used for carbamazepine intoxication.
Charcoal hemoperfusion vs. high efficiency hemodialysis in carbamazepine intoxication: A case report
Keywords: Cerrahi