Produktionsplanung mit hilfe der linearen optimierung und eine anwendung in einem unternehmen in der Turkei - Sargın, Hamit Ender (My University, 2006)
ÖZET- Günümüzde artan rekabet koşulları maliyetin önemini şirketler için büyük ölçüde arttırmıştır. Şirketler varlıklarını uzun süreli koruyabilmek için maliyetlerini asgari düzeye indirmek ve bu sayede mümkün olan en yüksek kârı elde etmeyi amaçlamaktadırlar. Bu amaçlara ulaşabilmek için doğrusal programlama yardımıyla yapılan optimal üretim planlaması kullanılır.Bu bitirme tezinin amacı bir teşebbüsteki üretim planlama sürecini incelemek ve doğrusal programlamanın üretim planlanmasında kullanılmasının sağladığı yararları, seçilen işletmelerde yapılan uygulamalarla ortaya koymaktır. Uygulama bölümünün ilk kısmında doğrusal programlama yardımıyla yapılan üretim planlamasının taleplerin belirli olduğu durumlarda uygulanması gösterilecektir. Bunun için seçilen şirket kısaca tanıtıldıktan sonra problemin modeli oluşturulacak, modeller MS Excel Solver ve Lindo programları yardımıyla çözülecektir.Planlamalar, gelecek odaklı olduğu için, içlerinde her zaman belirsizlikler taşır. İşte bu sebepten dolayı taleplerin belirsiz olma durumuna günlük hayatta çok sık rastlanır. Uygulamanın ikinci kısmında doğrusal programlama yardımıyla yapılan üretim planlamasının, taleplerin belirsiz olduğu durumlarda uygulanması gösterilecektir. Bunun için önce yine seçilen şirket kısaca tanıtılacak, problemin modeli oluşturulacak ve modeller MS Excel Solver yardımıyla çözülecektir. Böylece taleplerin belirsiz olduğu durumlarda da şirketlerin rekabet gücü arttırılmış ve doğrusal programlamanın endüstrideki önemi daha iyi açıklanmış olacaktır. Bu çalışmada doğrusal programlamanın üretim planlamasında sağladığı faydaların açıklanmasının yanı sıra, doğrusal programlamanın taleplerin belirsiz olduğu durumlarda da başarıyla uygulanabildiği çeşitli örneklerle ispatlanmış olacaktır. -

ALMANCA- Aufgrund der steigenden Konkurrenz sind Kosten sehr wichtig für die Sicherung der langfristigen Existenz der Unternehmen. Jedes Unternehmen erzielt die Erhöhung des Gewinns durch die Kostenminimierung. Das wird durch eine optimale Produktionsplanung mit Hilfe der linearen Programmierung erfolgt. Der Zweck dieser Arbeit ist Produktionsplanungsprozess in einem Unternehmen sowohl bei sicherer als auch bei unsicherer Nachfrage zu Untersuchen und lineare Programmierung zur Produktionsplanung anzuwenden. Man kann heute feststellen, dass die Technik ’lineare Optimierung’’ in der Theorie genügend weit entwickelt ist. Ihre Anwendung ist aber noch unzureichend anzusehen. Aus diesem Grund wird der Technik lineare Optimierung im letzten Abschnitt dieser Arbeit in einem Unternehmen für optimale Produktionsplanung angewendet. Das Ziel dieses Abschnitts ist ein Optimierungsproblem aus der realen Welt zu lösen. Das Anwendungsabschnitt gliedert sich in zwei Teile. Im ersten Teil werden kurze Informationen über das ausgesuchte Unternehmen gegeben und “die Modellbildung des Problems” gemacht. Nach der Modellbildung wird das Modell mit MS Excel-Solver und mit Lindo gelöst und die Lösungswerte werden anhand der Tabellen geschildert. Das Ziel des zweiten Teils dieses Abschnitts ist die Erstellung einer optimalen Produktionsplanung für das Unternehmen bei unsicherer Nachfrage mit Hilfe der linearen Programmierung. Als Zielfunktion wird die Maximierung des Gewinns gesetzt. Dazu werden drei mögliche Nachfrageszenarien mit ihren entsprechenden Wahrscheinlichkeiten benutzt und auf diese Weise wird der Gewinn maximiert und davon eine optimale Produktionsplanung gemacht.
Keywords: Rekabet_Şirketler; Üretim Yönetimi