TOPLUMSAL DEĞERLERLE NORMLARIN ÖĞRETİLİP HATIRLATILMASINDA BARIŞ MANÇO'NUN ROLÜ - AÇA, MEHMET (My University, 2019)
Toplum hayatının uyumlu ve dengeli bir şekilde sürdürülmesinde, toplumsal değerlerlenormların önemli bir yeri vardır. Değerler ve normlar sisteminin zayıflaması ya daişlevsizleşmesi, birey ve toplum hayatında kargaşaya yol açar. Bu nedenle değerlerle normlarınküçüklere öğretilmesi, yetişkinlere de sık sık hatırlatılması gerekir. Öğretme ve hatırlatmaçabalarında sözlü gelenek de önemli bir görevi yerine getirir. Sözlü geleneğin şairleri,anlatıcıları, söyleyicileri ve gösterimcileri, eğlendirip hoşça vakit geçirtmenin yanı sıradeğerleri ve normları da öğretip hatırlatırlar.Gelenekteki süreklilikle değişim ve dönüşümün icracı bağlamındaki en önemli temsilcilerindenBarış Manço da, tıpkı, sözlü geleneğin icracıları gibi, eğlendirip hoşça vakit geçirtmenin yanısıra, değerlerle normların öğretilip hatırlatılması sürecinde de oldukça etkili olmuştur.Kendisini insana ve topluma karşı sorumlu ve borçlu hisseden aydın bir sanatçı olan BarışManço, ölümsüz şarkılarıyla toplumsal değerlerle normların küçüklere öğretilmesi veyetişkinlere hatırlatılması sürecine katkıda bulunmaya çalışmıştır. Bu yönü, onu, sanatı vesanatçılığı ile ile birlikte, Dede Korkut geleneğinin çağdaş bir uzantısı haline getirmiştir. BarışManço’nun özellikle “Arkadaşım Eşşek”, “Bugün Bayram” ve “Halil İbrahim Sofrası” gibişarkılarının değerlerle normların küçüklere öğretilmesi ve yetişkinlere hatırlatılmasıçabalarında özgün bir yere sahip olduğu görülmüştür.

Social values and norms play an important role in maintaining the harmony and_x000D_ balance of social life. The weakening or dysfunction of the system of values and norms leads to_x000D_ turmoil in individual and community life. Therefore, values and norms should be taught to_x000D_ children and should be reminded to adults frequently. Oral tradition also plays an important_x000D_ role in teaching and reminding efforts. The poets, narrators, narrators, and demonstrators of_x000D_ the oral tradition teach and remind the values and norms, as well as entertaining and_x000D_ entertaining time._x000D_ Barış Manço, one of the most important representatives of change and transformation in the_x000D_ context of the performer, has been very influential in the process of teaching and reminding the_x000D_ values and norms as well as entertaining and entertaining, as the performers of the oral_x000D_ tradition. Barış Manço, an enlightened artist who is respectful and responsible for people and_x000D_ society, has tried to contribute to the process of teaching and reminding social values and_x000D_ norms with his immortal songs. This feature of him, together with its art and craft, has made_x000D_ him a contemporary extension of the tradition of Dede Qorqud. It has been seen that Barış_x000D_ Manço's songs such as “Arkadaşım Eşşek (My Friend Donkey)”, “Bugün Bayram (Today is_x000D_ Holiday)” and “Halil İbrahim Sofrası (Halil İbrahim’s Table)” have a unique place in their_x000D_ efforts to teach and remind the values and norms.
THE ROLE OF BARIŞ MANÇO IN THE TEACHING AND REMINDING OF THE SOCIAL NORMS AND VALUES