Fen ve teknoloji özel alan yeterliklerinin öğretmen yetiştirme programlarında kazandırılmalarına ilişkin öğretmen adaylarının görüşlerinin değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan son değişiklikle 2006 yılından itibaren öğretim programlarının uygulamaya geçmesiyle birlikte Fen ve Teknoloji öğretmeni yeterlikleri ile ilgili yeni tanımlamalar belirlenmeye başla- mıştır. Milli Eğitim Bakanlığı tüm bu yeterliklere sahip öğretmenlerle Fen ve Teknoloji öğretim programlarının vizyonunu gerçekleştirmeyi planlamaktadır. Bunun doğal sonucu olarak Fen Bilgisi öğretmen adaylarının üniversitelerin eğitim fakültelerindeki eğitimlerinin bu yeterliklere sahip olacak şekilde yetişti- rilmesi hedeflenmektedir. Bu çalışma ile Fen Bilgisi Öğretmen adaylarının, lisans eğitimi boyunca aldıkları derslerin, onların özel alan yeterliklerine etkisi ile ilgili görüşlerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu nedenle Öğretmen adaylarının lisans eğitimleri boyunca aldıkları dersler ile Fen ve Teknoloji öğret- meni özel alan yeterliklerini kazanmalarına ilişkin algılarında cinsiyet, akade- mik başarı, yaşadıkları yer ve bilgisayar kullanımı açısından fark var mıdır? sorusu araştırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu üç farklı şehirde bulunan devlet üniversitesinde Fen Bilgisi Öğretmenliği anabilim dalındaki 213 son sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmacılar tarafından 24 sorudan oluşan dört basamaklı likert tipte geliştirilen iç tutarlık katsayısı .92 olan Fen ve Teknoloji Öğretmeni Özel Alan Yeterlikleri Hakkında Öğretmen Adaylarının Görüş Anketi öğretmen adaylarına uygulanarak görüşleri alınmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS paket programında değerlendirilerek öğretmen adaylarının özel alan yeterliklerinin eğitim fakültesinde aldıkları eğitimle ile ilgili görüşleri- nin cinsiyete, yaşadığı yere ve bilgisayar kullanımına göre değişmediği tespit edilmiştir. Ancak bu görüşlerinin akademik başarı durumuyla ve teknoloji kul- lanma bilgi ve becerisiyle anlamlı farklılıklar gösterdiği sonucuna varılmıştır.

With implementation of new curricula by Ministry of National Education, new definitions have determined related to Science and Technology teachers competencies. Ministry of National Education is planning to carry out the vision of Science and Technology program with all the teachers who have these competencies. As a natural result of this, it is aimed to educate preservice science and technology teachers as having these competencies in education fac- ulties of universities. In this study, it is aimed to determine preservice science and technology teachers ideas about effect of courses, they attended during their undergraduate education, on their special area. For this reason, the ques- tion Is there any difference between the courses preservice teachers attended during their undergraduate education and their perceptions of Science and Technology teachers special area competencies, in terms of gender, academic achievement, place of residence and use of computer? was investigated. The research sample was 213 senior preservice teachers at state universities, Science and Technology Education Departments located in three different cities. In this study, Preservice Teachers Opinions About Special Area Competencies of Science and Technology Teacher Survey , developed by researchers, was appli- ed to preservice teacher to find their ideas. The survey consists of 24 items, and reliability was found .92. Data obtained from this study was carried out by means of SPSS program. It was found that preservice teachers ideas about speacial area related with courses they attended in education faculty did not change in terms of gender and use of computer. However, these opinions sho- wed significant differences in terms of academic achievement and technology knowledge and skills.
Evaluation of preservice teachers opinions about gaining science and technology special area competencies in teacher training programs
Keywords: Matematik; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel