Cur Deus Homo risalesi bağlamında Aziz Anselm'in kefaret teorisi - Velioğlu, Züleyha (My University, 2019)
Bu çalışmada Cur Deus Homo risalesi bağlamında Aziz Anselm’in kefaret teorisi ele alınmıştır. Hristiyan düşünce tarihindeki ilk sistematik kefaret teorisi olması sebebiyle önem arz eden bu teori, olumlu ve olumsuz birçok eleştiriye hedef olmuştur. Tarihte birçok teorinin Anselm’in kefaret teorisi üzerine ya da ona tepki olarak ortaya konduğu dikkat çekmiştir.Anselm’in eseri Cur Deus Homo’da cevaplamaya çalıştığı temel soru, Tanrı’nın neden başka bir yolla değil de insan olup ölerek insanlığı kurtarma yolunu seçmiş olduğudur. Anselm, eseri boyunca temelde Hristiyan inancında İsa Mesih’e dair yer alan her şeyin gerçekleşmesinin zorunluluğunu ispatlamaya çalışmış ve bütün teorisini bu zorunluluk kavramı üzerine temellendirmiştir. Bu bağlamda Anselm, kefaretin, enkarnasyonun ve çarmıhın zorunluluğunu savunmuş, aksi halde insanlığın kurtuluşunun imkânsızlığını ortaya koymaya çalışmıştır. Dolayısıyla Anselm’in eserinin de adını oluşturan soruya vermiş olduğu cevap, kurtuluşu sağlamanın tek yolu olması sebebiyle Tanrı’nın insan olduğu ve çarmıh üzerinde can verdiği şeklindedir.

Within the scope of this study, St. Anselm’s atonement theory has been examined thoroughly within the context of his Cur Deus Homo. Being the first systematic atonement theory in the history of Christian thought, and so due to its significance, it has been criticised by many scholars both positively and negatively. Throughout the history, many atonement theories have been put forward due to or opposed to it. In his work, Cur Deus Homo, Anselm mainly tried to answer the question why God became man in order to save humanity through his death, instead of doing it in another way. While doing this, Anselm tried to prove the necessity of the things in the Christian belief regarding Christ, and he based his whole theory on the concept of necessity. In this respect, Anselm claimed that the incarnation and the death of Christ on the cross was necessary, as it was impossible otherwise for human beings to be saved. Therefore, Anselm’s answer to the question which he based his work on is that God became human and died on the cross because it was the only possible way to save humanity.
Keywords: Atonement; Aziz Anselm; Cur Deus Homo; Din; Günah; History; Kefaret; Kurtuluş Saint Anselm; Reconciliation; Religion; Salvation; Sin; Tarih; Uzlaşma