Suriye krizi ekseninde Avrupa'ya yönelik göçlerin güvenlikleştirilmesi ve aşırı sağ : Almanya, Danimarka ve İtalya örnekleri - Özdemir, Gizem (My University, 2024)
Bu çalışma, Suriye Krizi ekseninde Avrupa’ya yönelik gerçekleşen göçlerin güvenlikleştirilmesi sürecinde Avrupa’daki aşırı sağ partilerin rol oynayıp oynamadığı sorusuna odaklanmaktadır. Çalışmada aşırı sağ partilerin göçmenlere yönelik politikalarına dair tartışmalar, Almanya, İtalya ve Danimarka’daki aşırı sağ partilerin göçmenlerle ilgili söylemleri üzerinden incelenmektedir. Dönem olarak Suriye Krizi sonrasında Avrupa’ya doğru gerçekleşen göçün en yoğun yaşandığı ve en kritik olduğu 2014-2016 arası döneme odaklanılan çalışmanın teorik çerçevesini güvenliğin söz edimi yoluyla inşa edildiğini ileri süren Kopenhag Okulu tarafından geliştirilen “güvenlikleştirme teorisi” oluşturmaktadır. Nitel bir araştırma olarak tasarlanan çalışmada, Almanya, İtalya ve Danimarka’daki aşırı sağ partilerden AfD, LN ve DF’nin göçmenlerle ilgili söylemleri içerik analizi tekniği ile çözümlenecektir.

This study focuses on the question of whether far-right parties in Europe played a role in the securitization process of migration to Europe in the context of the Syrian Crisis. In the study, discussions about the policies of far-right parties towards immigrants are examined through the discourses of far-right parties in Germany, Italy and Denmark regarding immigrants. The theoretical framework of the study, which focuses on the period between 2014 and 2016, when the migration to Europe after the Syrian Crisis was most intense and most critical, consists of the “securitization theory” developed by the Copenhagen School, which argues that security is built through speech acts. In the study designed as a qualitative research, the discourses of the far-right parties AfD, LN and DF in Germany, Italy and Denmark regarding immigrants will be analyzed using the content analysis technique.
Keywords: AfD; Almanya; Aşırı Sağ Partiler; Avrupa; Avrupa Birliği ülkeleri; Conservatism; Danimarka; Denmark; Devlet politikası; DF; DF Migration; Emigration and immigration; Europe; European Union countries; Far Right Parties; Germany; Government policy; Göç; Göç ve göçmenlik; Güvenlikleştirme; Italy; İtalya; LN; Muhafazakarlık; Securitization; Suriye Krizi; Syrian Crisis