İletişimde emoji kullanımı ve etkinlik değerlendirmeleri : İstanbul Üniversitesi örneği - Bilge, Ramazan (My University, 2020)
İletişim, insanoğlunun varoluşuyla birlikte her zaman ön plana çıkan bir kavramdır. Günümüzde yeni iletişim teknolojilerinin hiç olmadığı kadar hızla gelişmesi, iletişim süreçleri üzerinde de önemli etkiler yaratmıştır. Özellikle akıllı telefon kullanımının ciddi boyutlarda yaygınlaşması, yeni medyanın ulusal sınırları aşarak etkileşime izin vermesi ve sosyal medya platformları aracılığıyla online kitle için iletişim kurma sürecinde zaman ve mekan sınırlarının ortadan kalkması gibi gelişmeler, emoji adı verilen sanal göstergelerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Küresel dünyanın yeni iletişim kodu olarak karşımıza çıkan emojilerin; mobil cihazlardaki varlığı, kullanımının gün geçtikçe artması ve duyguları aktarmada önemli bir rol oynamaya başlaması gibi nedenlerden ötürü iletişim süreci yeni bir boyut kazanmıştır. Tek tek kullanıldığında kelimelerin yerine geçebilen emojiler, hayatlarımızın birçok alanında kullanılmakta ve kullanımı en hızlı yayılan dil olarak kabul edilmektedir. Bu noktadan bakıldığında emojiler evrensel bir iletişim kurma biçimi olarak bilim dünyası için cezbedici bir araştırma konusu olmaktadır. Bu tez çalışmasında dijital ortamda gerçekleştirilen iletişim sürecinde emoji kullanımının üniversite öğrencileri üzerindeki tutum ve algılarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda çalışmanın birinci bölümünde iletişim ve dil kavramı değerlendirilerek aralarındaki ilişki irdelenmiş; ikinci bölümde yeni medya kavramına kapsamlı bir şekilde açıklanarak mobil iletişimin rolü ve önemi hakkında bilgi verilmiş, ayrıca emoji kavramı üzerinde durularak kavramla ilgili detaylı bir literatür taraması yapılmış; üçüncü bölümde ise çalışma için belirlenen yöntem çerçevesinde öğrencilerin iletişim sürecinde emoji kullanımına yönelik tutum ve algıları incelenmeye çalışılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi ve sunulan önerilerle birlikte çalışma sonlandırılmıştır.

Communication is a conception that always comes to the fore since the existence of human beings. Today, the rapid development of new communication technologies than ever before has had a significant impact on communication processes. Developments such as the serious widespread use of smartphones, the new media allowing interaction by crossing national borders, and the disappearance of time and space boundaries in the process of communicating for the online audience through social media platforms have led to the emergence of virtual symbols called emoji.Emojis emerging as the new communication code of the global world; the communication process has gained a new dimension due to the reasons such as its presence in mobile devices, the increasing use of it, and the fact that it plays an important role in conveying emotions. Emojis, which can replace words when used individually, are used in many areas of our lives and are considered to be the fastest spreading language. From this point of view, emojis as a universal form of communication are an attractive research subject for the scientific world.In this thesis, it was aimed to evaluate the attitudes and perceptions of emoji use on university students in the digital communication process. In this context, in the first part of the study, the concept of communication and language was evaluated and the relationship between them was examined; In the second part, the concept of new media is explained comprehensively and information is given about the role and importance of mobile communication. In addition, a detailed literature review on the concept has been made, focusing on the concept of emoji; In the third part, within the framework of the method determined for the study, the attitudes and perceptions of the students towards the use of emoji in the communication process were examined. The study was terminated with the evaluation of the data obtained and the recommendations presented.
Keywords: Emoji; Emoji Communication; İletişim; Motion pictures and television; New Media; Sinema ve televizyon; Yeni Medya