Kosova’nın turizm coğrafyası - Tutar, Selçuk (My University, 2019)
Bu çalışma ile Kosova’nın coğrafi özelliklerinin turizme olan etkilerinin ortayakoyulması, sahip olduğu turizm potansiyelinin belirlenmesi, ülkede gerçekleşen turizmfaaliyetlerinin sınıflandırılması ve dağılışının belirlenmesi, ülke turizminde var olansorunların değerlendirilmesi ve öneriler sunulması amaçlanmıştır.Araştırmaya literatür taraması ile başlanılmış hem coğrafi çalışmalar hem defarklı alanlarda yapılmış çalışmalar incelenmeye çalışılmıştır. Kosova Ticaret veEndüstri Bakanlığı Turizm Departmanı yetkilileri, Priştine Üniversitesi görevlileri,turizmciler, turistik tesis yetkili ve çalışanları ile görüşülmüştür. Gezi gözlem, sahaçalışması yöntemi kullanılmıştır. Saha çalışması sırasında birincil elden bilgi toplanmış,fotoğraflar çekilmiş ve en uygun olanlar tezde kullanılmıştır.Yeryüzü şekilleri, jeolojik yapısı, iklimi, hidrografik yapısı gibi doğal coğrafyaözellikleri Kosova’da farklı turizm türleri için uygun bir ortam oluşturur. Özellikle ŞarDağları ve Arnavutluk Alpleri doğal yapısı ile turizm için yüksek potansiyele sahipyerlerdir.Eski medeniyetler Kosova’da önemli tarihi yapılar ve eserler bırakmışlardır.Antik şehirler, müzeler, kaleler, camiler, manastırlar, köprüler, hamamlar, festivallerkültür turizmi için sahip olduğu kaynaklardandır.Kosova’da tarih boyunca farklı dinler, ırklar, diller, kültürler yaşamışlardır.Çok kültürlülük Kosova turizmi için bir zenginliktir. Zengin bir mutfağı vardır. Kosovatoplumu misafirperverdir ve turistlere karşı saygılıdır.Turizm, Kosova için gelir getirici ve önemli bir ekonomik alan olma yolundailerlemektedir. Kosova’da genç nüfus oranı yüksektir. Turizm için gerekli insankaynağına sahiptir. İstatistik kurumu verilerine göre Kosova’yı 2015 yılında 79238 kişi, 2016yılında 83710 kişi, 2017 yılında 86032 kişi ziyaret etmiştir. Kosova’ya gelen turistsayısı her geçen yıl artmaktadır. Gelecekte turizm gelirlerinde artış beklenmektedir.

In this study, it is aimed to reveal the effects of the geographical characteristicsof Kosovo on tourism, to determine the tourism potential, to determine the classificationand distribution of tourism activities in the country, to evaluate the existing problems inthe tourism of the country and to make suggestions.The study was started with literature review and both geographical studies andstudies conducted in different fields were examined. Officials of the Ministry of Tradeand Industry Tourism Department, Pristina University officials, tourism officials,touristic facility officials and employees were interviewed. Trip observation and fieldstudy method was used. During the field study, primary information was collected,photographs were taken and the most suitable ones were used in the thesis.Natural geography features such as landforms, geological structure, climate,hydrographic structure provide a suitable environment for different types of tourism inKosovo. Especially the Shar Mountains and the Alpine Alps have high potentials fortourism with their natural structure.Ancient civilizations left important historical buildings and works inKosovo.Ancient cities, museums, castles, mosques, monasteries, bridges, baths,festivals are among the sources for cultural tourism.Throughout history, different religions, races, languages, cultures have lived inKosovo. Multiculturalism is a wealth for Kosovo tourism. It has a rich kitchen. TheKosovo community is hospitable and respectful to tourists.Tourism is on its way to becoming an income-generating and importanteconomic area for Kosovo. The proportion of young people in Kosovo is high. It has thenecessary human resources for tourism.According to the statistical institution data, in 2015, 79238 people visitedKosovo, 83710 people in 2016, and 86032 people in 2017. The number of touristsvisiting Kosovo is increasing every year. Tourism revenues are expected to increase inthe future.
Keywords: Coğrafya; coğrafya Kosovo; Geography; Kosova; Kosovo; Tourism; Turizm