Elektrik piyasasında faaliyetler - Fiş, Gül (My University, 2004)
ELEKTRİK PİYASASINDA FAALİYETLER ÖZET Elektrik Piyasasında Faaliyetler adlı çalışmamda 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile getirilen yeni düzenlemeler aktarılmaya çalışılmıştır. Elektrik piyasası faaliyetlerinin birer kamu hizmeti olduğuna, mevcut düzenlemeden önce hangi usullerle görüldüğüne değinilmiştir. Birinci bölümde; elektrik piyasası faaliyetlerinin tam olarak kavranabilmesi için, elektrik piyasasının yapısı ve amaçları ele alınmıştır. Elektrik piyasası, mevcut düzenleme ile tüketiciyi koruyan, rekabetçi ve şeffaf bir yapı benimsemiş, piyasadaki rekabet ise; sektörel bölünme yolu ile sağlanmıştır. Ancak; iletim faaliyeti, piyasadaki dengeleyici yapıyı sağladığından tekel oluşturmuştur. Dağıtım faaliyetinde ise; aynı yapıyı taşınmakla birlikte, bölgesel bölünme ile rekabet ortamı sağlanmıştır. İkinci bölümde; elektrik piyasası faaliyetleri; üretim,iletim,dağıtım, toptan satış, perakende satış ve perakende satış hizmeti ile ithalat ve ihracat faaliyeti anlatılmıştır. Bu bölümde faaliyeti yürütebilecek kişiler, faaliyetlerin tanımları ve bağlantı sistem kullanım anlaşmaları ele alınmıştır. Piyasada faaliyet gösterecek kişilerin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)' ndan alması gereken lisanslar; ikinci bölümün son kısmında düzenlenmiştir. Ayrıca; bu kısımda lisanların alınması usulleri, 3. kişilerin itiraz hakları, lisanların iptali ve tadili ele alınmıştır. Üçüncü bölümde; EPDK bağımsız idari otorite olduğundan, bağımsız idari otoritelerin tanımı yapılmıştır. Daha sonra; elektrik piyasasının düzenleyici organı olan EPDK ve teşkilat yapısı incelenmiştir. Kurum' un yetkilerinden olan düzenleyici işlem yapma yetkisi, yaptırım uygulama yetkisi, uyuşmazlık çözme yetkisi ve denetim yetkisi ise; üçüncü bölümün son kısmında yer almıştır. Sonuç bölümünde ise; yapılan düzenlemeler ile, rekabetçi bir piyasa anlayışı oluşturulmaya çalışılsa da, mevcut düzenlemeler acele olarak yürürlüğe konduğundan birtakım kanun boşlukları ihtiva etmekte, mevcut düzenlemelerde birtakım eksiklikler bulunmakta olduğu, boşluk ve eksikliklerin bir kısmının EPDK' nun çıkaracağı yönetmelik ve kararlarla giderilebileceği yönündeki kanaatim ortaya konmuştur. ACTIVITIES IN ELECTRICITY MARKET

In my study of Activities in Electricity Market the new arrangements which are brought by the no 4628 Electricity Market Act, are reported. It is referred that, Electricity Market Activities are a kid of public service and according to which procedure it was working before the existing arrangement, is explained. In the first part, in order to understand Electricity Market Activities, its structure and goals are discussed. Electricity Market has adopted consumer protective, competitive and transparent structure with the existing arrangements. Competition in the market is also acquired by the sectoral disintegration. However as the transmission activity ensures the equalizing structure in the market, it created a monopoly. In the distribution activity together with maintaining the same structure, competitive environment is formed by regional division. In the second part, activities in electricity market, production, transmission, distribution, wholesale, retail sale, retail sale service and export and import activities are described. In this part, people who can conduct the activities, definitions of the activities and contract of connection and system usage are dealt with. The licenses that are necessary for entities that will operate in the market are arranged in the last section of the second paragraph. In addition in this part, procedures of taking the licenses, third person's rights of objection, cancellation and modification of the licenses are dealt with. In the third part, as EPDK is independent administrative authority, definition of independent administrative authority is made. Afterwards, EPDK which is the body of electricity market and its structure of organization is examined. Warranty for taking regulative action for applying sanctions, for settling conflicted and for control which can be counted in the warranties of organization have taken place in the last section of the third part. In the conclusion part, my opinion is, although it's being tried to form a competitive market vision with the regulations done, the present regulations are put in application hastily. Because of this, these regulations include deficiencies. But, these deficiencies can be eliminated with the new regulations which are made by the EPDK.
Keywords: Elektrik_Türkiye; Kamu Hukuku