Kırsal kesimde gazete okuma alışkanlıkları - Güveli, Ziya (My University, 2008)
KIRSAL KESİMDE GAZETE OKUMA ALIŞKANLIKLARI Araştırmamızın bulgularından yola çıkarak arayışlarda bulunursak, şunları söyleyebiliriz: Kırsal kesimde gazete okurluğu düşük ölçümlenmiştir. Gazete okurluğu en fazla cinsiyet, eğitim ve yaş gibi demografik faktörlerden doğrudan etkilenmektedir. Yaşanılan ilin ya da ilçenin gelişmişliğinin etkisi sınırlı kalırken, medyaya açıklığın gazete okuma olasılığı olumlu olarak etkilediği görülmektedir. Öte yandan görüşülen kişilerin gazete okumamalarının önde gelen sebeplerinden birinin gazeteye erişimlerinin olmaması olduğu görülmektedir. Örneklemde yer alan köylerde gazete satılmadığı görülmektedir. Köylerde gazete okuyanlar gazetelere dışarıdan gelmesiyle ulaşmaktadırlar. Sadece gazeteye erişimin arttırılması bile gazete okuryazarlığı konusunda önemli bir katkı sağlayacaktır. Süreç içinde demografik dönüşüm, kırsal kesimde gazete okurluğunun artmasını sağlayacaktır. Görece eğitimsiz yaşlı kuşakların yerlerini daha eğitimli genç kuşaklara bırakmasıyla, kırsal kesimde gazete okuyanların oranının yükselmesi beklenmelidir. Ülkenin ekonomik gelişmesinin, dolayısıyla bireylerin daha zenginleşmesinin gazete okuma eğilimlerini arttıracağına dair kanıtlar elimizdeki araştırmadan elde edilmiştir. Daha zengin bireyler, daha fazla gazete okumaya eğilimli olacaklardır; ancak bu eğilim kırsal kesimi gazete okuru kılmaya yetmeyecektir. Eğitim düzeyinin yükselmesi kırsal kesimde gazete okuryazarlığını arttıracak bir başka faktör olacaktır. Kırsal kesimde gazete okuryazarlığının yükselmesi konusunda aşılması gereken en önemli engel cinsiyetler arası farklılıklardır. Kırsal kesimde gazete okuryazarlığının artabilmesi için kadınların daha fazla gazete okuru hale getirilmesi ve köye bir şekilde yöntem bulunarak gazete ulaştırılması gerekmektedir.

NEWSPAPER READERSHIP IN THE RURAL SETTLEMENT AREAS Major findings of this research project may be defined as follows. Newspaper readership in the rural are is siginificantly low and this phenomenon is generally affected by demographic variables such as gender, education and age. Level of development of the province or the subprovince where the respondents live; has no significant effect on the newspaper readership. On the otherhand, major reason of lower levels of newspaper readership is failure of rural area residents to reach any newspaper. In an average village, residents can reach to newspapers only through other people, not by purchasing. Any increase in the reach of newspapers, will directly contribute to readership percentages in the rural areas. Demographic transformation will also contribute, as the older uneducated cohorts will be replaced with more educated young ones. Furthermore, economic development of the country will also contribute to newspaper readership in the rural areas, by directly affecting personal wealth of rural residents. People with higher income will tend to read newspapers, however it won’t be sufficient for an adequate level of newspaper readership. Rising education level of the rural areas is another factor contributing to this phenomenon; nevertheless differences between sexes is the most significant obstacle upon widening newspaper readership in the rural areas. In order to increase newspaper readership in the rural areas; women are the critical targets and it is required to develop new policies to increase access to newspapers in the rural areas.
Keywords: Gazete Okuma; Okuma Alışkanlığı; Okuma Merakı_Türkiye