Çevre vergilerinin ekonomik büyüme ve istihdam üzerindeki etkisi : İngiltere, Almanya ve Türkiye karşılaştırması - İspir, Bilal Kerim Yasin (My University, 2024)
Bu tezin amacı çevre vergilerinin ekonomik büyüme ve istihdam oranları üzerindeki etkisini ortaya koymak olarak belirlenmiştir. Bu etki araştırılırken aynı zamanda üç ülke verileri de karşılaştırılacak, böylelikle Türkiye özelinde ortaya çıkan sonuçların genelde de aynı olup olmadığı tespit edilecektir. Karşılaştırma yapmak için seçilen ülkeler Almanya ve İngiltere’dir. Analiz sürecinde, veriler arasındaki ilişkileri tespit etmek için korelasyon analizi yapılmıştır. Korelasyon analizi, değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kullanılmıştır. Bu analizle çevre vergilerinin ekonomik büyüme ve istihdam oranları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Korelasyon analizinin ardından regresyon analizi yapılmıştır. Regresyon analizi, iki değişken arasındaki nedenselliği ortaya koymayı amaçlamaktadır. Yapılan analizler sonucunda değişkenler arasında var olabilecek ilişkiler belirlenmiştir. Tezin bulgularına göre, Türkiye, İngiltere ve Almanya’da yapılan regresyon analizleri, çevre vergilerinin GSYİH üzerindeki etkilerinin genellikle istatistiksel olarak anlamlı olmadığını göstermektedir. Türkiye’de çevre vergilerinin ekonomik büyüme üzerinde pozitif ancak istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. İngiltere ve Almanya’da da benzer sonuçlar elde edilmiştir; çevre vergileri ile ekonomik büyüme arasında pozitif yönlü ancak istatistiksel olarak anlamlı olmayan ilişkiler gözlemlenmiştir. Çevre vergilerinin işsizlik oranları üzerindeki etkisi ise Türkiye’de İngiltere ve Almanya’ya kıyasla farklılık göstermiştir. Regresyon analizinde her üç ülkede de istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar bulunamamıştır ancak korelasyon analizi sonuçları farklılık göstermiştir. Buna göre Türkiye’de çevre vergileri ile işsizlik oranı arasında pozitifm ancak istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir ilişki olduğu belirlenmiştir. İngiltere ve Almanya’da ise çevre vergileri ile işsizlik oranı arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur.

The purpose of this thesis is to determine the impact of environmental taxes on economic growth and employment rates. While investigating this impact, data from three countries will be compared to determine whether the results specific to Turkey are also applicable generally. The countries selected for comparison are Germany and the United Kingdom. In the analysis process, correlation analysis was conducted to identify the relationships between the variables. Correlation analysis was used to determine the relationship between the variables, examining the effects of environmental taxes on economic growth and employment rates. Following the correlation analysis, regression analysis was performed. Regression analysis aims to reveal the causality between two variables. The analyses determined the potential relationships between the variables. According to the findings of the thesis, regression analyses conducted in Turkey, the United Kingdom, and Germany indicate that the effects of environmental taxes on GDP are generally not statistically significant. It was found that there is a positive but statistically insignificant relationship between environmental taxes and economic growth in Turkey. Similar results were obtained in the United Kingdom and Germany, where positive but statistically insignificant relationships were observed between environmental taxes and economic growth. The impact of environmental taxes on unemployment rates, however, differed in Turkey compared to the United Kingdom and Germany. The regression analysis did not find statistically significant results in any of the three countries, but the correlation analysis results varied. Accordingly, it was determined that there is a positive but statistically insignificant relationship between environmental taxes and unemployment rates in Turkey. In the United Kingdom and Germany, a positive and statistically significant relationship was found between environmental taxes and unemployment rates.
Keywords: Çevre vergileri; Economic growth; Ekonomik büyüme; Employment; Environmental impact charges; Environmental Taxes; GDP; GSYİH; İstihdam