İşletmelerde kar dağıtım politikasının işletmenin büyüme ve pazar değerine etkileri : teorik ve uygulamalı yaklaşım - Omağ, Aclan (My University, 2007)
Kar dağıtım politikası, rekabetin arttığı finansal piyasalarda işletmeler açısından stratejik öneme sahiptir. Bunun nedeni, kar dağıtımının yatırım ve finansman kararlarını doğrudan etkilemesi ve hisse senedinin pazar değerinin en yüksek seviyeye çıkarılmasında belirleyici olmasıdır. Sermaye piyasalarının mükemmelliği, kâr paylarının işletmenin pazar değerine etkisinin önemini azaltırken, vergiler, asimetrik bilgi ve işlem giderleri gibi tam rekabet koşullarını bozan unsurların varlığı, kâr paylarının hissedarlar ve işletmeler açısından önemini artırmaktadır. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda 1998–2005 döneminde mali (bankalar ve finansal kurumlar), gıda, metal eşya ve perakende sektörlerinde faaliyet gösteren 79 şirketin finansal verileri kullanılarak yapılan regresyon analizi, kâr payı dağıtım politikasının işletmenin büyüme ve pazar değerini etkilediğini ve şirketlerin kâr payı dağıtım politikalarının kâr payı ilişkisizliği yaklaşımı dışındaki yaklaşımlarla açıklanabileceğini göstermiştir. Teoride büyüme ile kar payı dağıtım politikası arasındaki negatif ilişki uygulamalı analiz sonucunda da ortaya çıkmıştır. İngiltere’de kâr payı dağıtım politikasının hisse senedinin pazar değeri ve büyüme üzerindeki etkilerini inceleyen anket çalışmasının sonuçlarına göre, finans ve kamu sektörlerinde kâr payı dağıtım politikasının hissedar değeri ve firma devralmalarının engellenmesindeki önemi anlamlı bulunmuştur. Kar paylarının büyüme ile olan negatif yönlü ilişkisinin de Alternatif Yatırım Piyasaları’nda faaliyet gösteren firmalar için geçerli olduğu görülmüştür. Özetle, İngiltere ve Türkiye’de yapılan araştırmalar sonucunda, rekabetin arttığı günümüz ekonomisinde işletmelerin kâr payı dağıtım politikalarını stratejik bir araç olarak değerlendirmeleri gerekmektedir. Bu noktada belirleyici olan unsurlar işletmenin finansal ve finansal olmayan amaçlarının dengelenmesi ve en iyi şekilde belirlenmesidir. THE EFFECTS OF DIVIDEND POLICY ON THE GROWTH AND MARKET VALUE OF COMPANIES: THEORETICAL AND PRACTICAL APPROACH

Dividend policy has a strategic importance for companies in competitive financial markets because it influences financing and investment decisions. Moreover, it is considered as the basic instrument in maximising the market value of company stocks. Perfect capital markets undermine the effect of dividends on the market value of companies. However, the existence of taxes, asymmetric information and transaction costs, which weakens perfect capital markets, increases the importance of dividends for investors and companies. The regression analysis, which was carried out by using the financial data of 79 companies in financial (banks and other financial institutions), food, retail and metal products industries between 1998-2005 at Istanbul Stock Exchange, shows that dividend policy has an effect on the market value and growth of companies and theoretical approaches excluding dividend irrelevance theorem are useful in explaining corporate dividend policies. The regression analysis also confirms the negative relationship between growth and dividend policy. According to the survey results concerning the UK companies, there is a strong relationship between dividend policy and shareholder value. In addition, dividend Policy is regarded as a crucial method in the prevention of takeover bids. The results are especially valid for financial and utility firms. It is also observed that there is a negative relationship between growth and dividend payments with respect to firms in the Alternative Investment Market (AIM). In summary, the theoretical and practical approaches in Turkey and England show that companies must use dividend policy effectively in today’s competitive economies. Therefore, the critical issues for companies are the balance between financial and non-financial aims and their determination.
Keywords: Halka Açık Anonim Şirketler; İşletmelerde Büyüme; İşletmelerde Kar Dağıtımı; İşletmelerin Pazar Değeri