Küreselleşme ve tarım sektörü : Türkiye örneği - Türkoğlu, Enis (My University, 2015)
Tarım sektörü, toplum yaşamının devam ettirilebilmesi için gerekli besinleri üreten ana sektör olmakla beraber, ülke ekonomilerine de olan katkılarından dolayı stratejik bir yere sahiptir. Dünya ekonomisinde 2. Dünya Savaşı’na kadar uygulanan bir takım korumacı politikalar, ülkelerde krizlere yol açmış ve ülkeler bu durumdan olumsuz etkilenmiştir. Bu doğrultuda, ülkelerce uygulanan ve krizlere yol açan korumacı politikaların kaldırılması amacıyla GATT imzalanmıştır. İlk başta anlaşmaya dahil edilmeyen tarım sektörü Uruguay Turu ile GATT’a dahil edilmiş ve Tarım Anlaşması imzalanmıştır. Uruguay Turu ile tarımsal ticarette yaşanan küreselleşmenin genişletilmesi ve değişen şartlara uyum sağlanması amacı ile Tarımsal Müzakereler yapılmıştır. Bu gelişmelerin etkisiyle Türk tarımında yaşanan dönüşüm, teknoloji ve biyoteknoloji ile hız kazanmıştır. Çalışmanın amacı, küreselleşme süreci ile uygulamaya geçen politikaların tarım sektörü üzerindeki etkisini incelemek ve Türk tarım sektöründe küreselleşme süreci ile yaşanan dönüşümün kalkınma sürecine etkilerini ortaya koymaktır. Çalışmanın sonucuna göre, genel olarak yaşanan bütün küresel ve teknolojik gelişmeler Türkiye’de tarımsal üretimi ve verimi arttırmıştır. Sanayinin az geliştiği dönemde tarımsal ürün ihracatı ile elde edilen döviz gelirleri sanayi için altyapı oluşturmuş ve sanayi giderek gelişmiştir. Sanayi için gerekli istihdam tarım sektöründen karşılanmıştır. Ayrıca üretilen sanayi ürününe yine tarım sektöründen talep oluşturulmuş, birbirini destekleyen bu iki sektör ekonomik kalkınmayı destekleyici bir etki yapmıştır. Ancak küreselleşen dış ticaret yapısındaki değişim Türkiye’yi, tarımsal ürün ve tarımsal girdi bakımından ithalatçı bir yapıya sokmuştur. Bu sebeple Türkiye’nin dış pazarlara karşı rekabet gücünü arttırıcı ve ithalatçı bir yapıdan ihracatçı bir yapıya dönüşmesine katkı sağlayıcı politikalar izlemesi gerekmektedir. Ekonomik Kalkınma, Küreselleşme, Tarım Sektörü.

While agriculture sector is the main sector producing nutrition necessary for the continuation of society life, it has also a strategic position because of its contributions to the country economies. Some protective policies applied until 2nd World War in world economy caused crisis in countries and countries were negatively affected by this. Accordingly, GATT was signed in order to remove protective policies applied by the countries and causing crisis. Agriculture sector was not included in the agreement at first, but then it was included In GATT by Uruguay Round and Agriculture Agreement was signed. There was a conversion in Turkish agriculture with the help of these developments and this conversion was accelerated by technology and biotechnology. The aim of the study is to analyze the effect of policies, which are applied in globalization process, on agriculture sector and to put forward the effects of conversion in Turkish agriculture sector, experienced in globalization process, on development process. As a result of the study, all global and technological developments increased agricultural production and productivity in Turkey as a whole. In the period when industry underdeveloped, foreign currency income which was gained through agricultural product export established a background for industry and the industry gradually developed. Necessary employment for industry was fulfilled from agriculture sector. However, the change in the structure of globalized foreign trade put Turkey into an importer position in terms of agricultural product and agricultural input. Therefore, Turkey should follow policies which will increase Turkey’s competitive power against foreign markets and contribute to Turkey’s conversion to a exporter position from an importer position. Economic Development, Globalization, Agriculture Sector.
Keywords: Ekonomi; Ekonomik Kalkınma; Ekonomik Yönler; Küreselleşme; Tarım; Tarım Sektörü; Türkiye