Genç eti̇şki̇nlerde sosyal medya bağımlılığının yordayıcıları olarak kırılgan narsi̇si̇zm, büyüklenmeci̇ narsi̇si̇zm, sosyal kaygı ve yalnızlık düzeyleri̇ - Bedir, Özge (My University, 2023)
Bu çalışmanın amacı kırılgan narsisizm, büyüklenmeci narsisizm, sosyal kaygı, yalnızlığın genç yetişkinlerin sosyal medya bağımlılığı üzerindeki yordayıcı etkilerini incelemektir. Araştırmanın örneklemini 18 yaşından 35 yaşına kadarki genç yetişkin bireyler oluşturmaktadır. Araştırma analizleri, 342 kadın, 119 erkek olmak üzere toplam 461 katılımcının verileri ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama işlemi, sosyal medya platformları aracılığıyla çevrimiçi olarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen araştırma verileri, Demografik Bilgi Formu (DBF), Patolojik Narsisizm Envanteri (PNE), Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği (LSKÖ), UCLA Yalnızlık Ölçeği ve Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği (SMBÖ) kullanılarak toplanmıştır. Veriler, IBM SPSS-25 kullanılarak analiz edilmiştir. Sosyal medya bağımlılığının katılımcıların sosyo-demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğini anlayabilmek için Bağımsız Gruplar T-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Ana değişkenler ile sosyal medya bağımlılığı arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Sosyal medya bağımlılığı ile kırılgan narsisizm (r=.50), sosyal kaygı (r=.36) ve yalnızlık (r=.30) arasında anlamlı ve pozitif ilişkiler bulunmuştur. Bunlara ek olarak; sosyal medya bağımlılığı ile büyüklenmeci narsisizm arasındaki ilişki (r=-.27) anlamlı ve negatif ilişki olarak bulunmuştur. Kırılgan narsisizm, büyüklenmeci narsisizm, sosyal kaygı ve yalnızlığın sosyal medya bağımlılığı üzerindeki yordayıcı etkilerini incelemek için çok değişkenli doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Bu analiz sonucunda; katılımcıların kırılgan narsisizm, sosyal kaygı ve yalnızlık düzeyleri sosyal medya bağımlılığını anlamlı düzeyde yordamış ve varyansın %28.8'ini (aR2 = 0.288) açıklamıştır. Çalışmanın bulguları ilgili literatür incelemeleri çerçevesinde tartışılmıştır.

The purpose of this study is to examine the predictive effects of vulnerable narcissism, grandiose narcissism, social anxiety, and loneliness on the social media addiction of young adults. The study's sample consists of young adult individuals aged 18 to 35. Research analyses were conducted using data from a total of 461 participants, including 342 females and 119 males. Data collection was carried out online through social media platforms. Research data were collected using the Demographic Information Form (DIF), Pathological Narcissism Inventory (PNI), Liebowitz Social Anxiety Scale (LSAS), UCLA Loneliness Scale, and Social Media Addiction Scale (SMAS). The data were analyzed using IBM SPSS-25 software. Independent Samples T-Test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used to determine whether social media addiction differed according to participants' socio-demographic characteristics. Pearson Correlation Analysis was conducted to examine the relationship between the main variables and social media addiction. Significant and positive relationships were found between social media addiction and vulnerable narcissism (r=.50), social anxiety (r=.36), and loneliness (r=.30). Additionally, a significant and negative relationship was found between social media addiction and grandiose narcissism (r=-.27). Multivariate linear regression analysis was used to examine the predictive effects of vulnerable narcissism, grandiose narcissism, social anxiety, and loneliness on social media addiction. As a result of this analysis, participants' levels of vulnerable narcissism, social anxiety, and loneliness significantly predicted social media addiction, explaining 28.8% of the variance (aR2 = 0.288). These findings are discussed within the relevant literature framework.
Levels of vulnerable narcissism, grandiose narcissism, social anxiety, and loneliness as predictors of social media addiction in young adults
Keywords: Bağımlılık; Büyüklenmeci Narsisizm; Dependency; Grandiose Narcissism; Kırılgan Narsisizm; Loneliness; Narcissism; Narsisizm; Psikoloji, Klinik; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Psychology, Clinical; Social Anxiety; Social media; Sosyal Kaygı; Sosyal medya; Sosyal Medya Bağımlılığı; Vulnerable Narcissism; Yalnızlık Social Media Addiction