İlköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin kendi davranışlarını algılamaları ile öğretmenlerinin davranışlarını algılamaları arasındaki ilişki - Ongan, Nazlı Serde (My University, 2006)
Bu araştırmada; ilköğretim okulları 4 ve 5. sınıf öğrencilerinin kendi davranışlarını algılamaları ile öğretmenlerinin davranışlarını algılamaları arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılacaktır. Araştırmada 4 ve 5. sınıflarda görev yapan öğretmenlerin davranışlar konusundaki bilgileri ve bu bilgileri uygulama düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu genel amaçlar çerçevesinde aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır: 1- İlköğretim 4. ve 5. Sınıf Öğrencilerinin Öğretmenlerin Davranışlarını Algılamaları Nasıldır? 2- İlköğretim 4. ve 5. Sınıf Öğrencilerinin Öğretmenlerin Davranışlarını Algılamaları ile Kişisel Özellikleri Arasındaki İlişki Var mıdır? 3- İlköğretim 4. ve 5. Sınıf Öğrencilerinin Kendi Davranışlarını Algılamaları Nasıldır? 4- İlköğretim 4. ve 5. Sınıf Öğrencilerinin Kendi Davranışlarını Algılamaları ile Kişisel Özellikleri Arasındaki İlişki Var mıdır? Araştırmanın evrenini, İstanbul ili sınırları içindeki Kadıköy, Maltepe ve Kartal ilçelerindeki Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı resmi ilköğretim okullarında okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklem ise, araştırma evreninde yer alan toplam 205 ilköğretim öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmada veri toplamak amacı ile anket kullanılmıştır. Anket 5 bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde kişisel bilgiler, ikinci bölümde öğretmenin kişisel ve davranış özellikleri, üçüncü bölümde öğretmenin öğrencilere gösterdiği davranışlar, dördüncü bölümde öğrencinin kişisel ve davranışsal özellikleri, beşinci bölümde ise öğrencilerin arkadaşlarına gösterdiği davranışlar ile ilgili sorular bulunmaktadır. Uygulanan anketlerin spss 12.0 bilgisayar programında istatistiksel analizi yapılmıştır. Frekans ve yüzde dağılımı ile kay-kare istatistik yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular şunlardır: 1.Bu araştırmada öğrencilerin öğretmenlerinin kendine güvendiğini, içten, düzenli, çalışkan ve iyimser olduklarını, öğretmenlerinin kendilerini her zaman selamladığını, kendilerini anladığını, düşündüğünü, destek olduğunu, saygı gösterdiğini, davranışlarını beğendiklerini, sorularına cevap verdiklerini ve konuşmalarına izin verdiklerini yüksek oranda düşünmektedirler. Öğrenciler öğretmenlerinin olumsuz olarak nitelenen ceza verme, fiziksel şiddet uygulama, tutarsız davranma gibi davranışları ise fazla göstermediklerini düşünmektedirler. 2.Öğrencilerin öğretmenlerin davranışlarını algılamaları ile kişisel özellikleri arasındaki ilişkiyi incelediğimizde; Kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha tutarlı olduğu görülmüştür. Babası ilkokul mezunu olan öğrencilerin öğretmenlerini daha enerjik buldukları görülmüştür. Babası üniversite mezunu olan öğrenciler ile üst düzey sosyo ekonomik durumu olan öğrenciler öğretmenlerini daha az çekingen bulmaktadır. Babası üniversite mezunu olan öğrenciler, üst düzey sosyo ekonomik durumu olan öğrenciler ve 4 sınıfta okuyan öğrenciler öğretmenlerini daha az telaşlı ve aceleci bulmaktadır. Babası lise mezunu olan öğrencilerin öğretmenlerini daha düzenli buldukları görülmüştür. Babası üniversite mezunu olan öğrenciler ile 5. sınıfta okuyan öğrenciler öğretmenlerini daha neşeli bulmaktadır. Babası üniversite mezunu olan öğrenciler öğretmenlerinin kendilerine daha fazla destek olduklarını düşünmektedir. Öğrencilerin okuduğu sınıf değişkenine göre 4. sınıfta okuyan öğrenciler 5. sınıfta okuyan öğrencilere göre öğretmenlerini daha sinirli buldukarı görülmüştür. Sosyo ekonomik düzeyi alt olan öğrenciler öğretmenlerinin kendilerine daha az ceza verdiğini düşünmektedirler. Babası üniversite mezunu olan öğrenciler ile üst düzey sosyo ekonomik durumu olan öğrenciler öğretmenlerini konuşmların aher zaman izin verdiğini düşünmektedirler. 3.Öğrencilerin bu araştırmada kendilerine güvendikleri, enerjik, iyimser, neşeli, içten ve çalışkan olduklarını düşündükleri, arkadaşlarına karşı tutarlı, saygılı oldukları, konuşmalarına izin verdikleri görülmektedir. Öğrencilerin olumsuz davranışlara karşı ise olumsuz cevaplar verdikleri görülmektedir. Öğrencilerin ceza verme, fiziksel şiddet kullanma, tutarsız olma, maddi duruma göre arkadaşlarını ayırmak gibi olumsuz davranışları sergilemediklerini düşündükleri görülmektedir. 4.İlköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin kendi davranışlarını algılamaları ile kişisel özellikleri arasındaki ilişkiyi incelediğimizde; Kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre kendilerini daha içten, daha düzenli ve daha neşeli buldukları, erkek öğrencilere göre daha az ceza kullanıp, daha az fiziksel şiddet uyguladıkları görülmüştür. Babanın eğitim durumu değişkenine baktığımızda babası üniversite mezunu olan öğrencilerin kendileri daha enerjik buldukları ve arkadaşlarını sevmediği duygusuna daha fazla kapılmaktadırlar. Babası ilkokul mezunu olan öğrencilerin arkadaşlarının davranışlarını daha fazla beğenmektedirler. Öğrencilerin okuduğu sınıf değişkenine baktığımızda 5. sınıf öğrencilerin 4. sınıf öğrencilerine göre kendilerini daha telaşlı daha içten bulmaktadırlar ve arkadaşlarına daha tutarlı davranmaktadırlar. Sosyo ekonomik düzeye göre öğrencilerin kendilerine algılamalarına baktığımızda sosyo ekonomik durumu orta düzeyde olan öğrencilerin arkadaşlarını daha fazla selamladığı, arkadaşlarına tutarsız davramadıklarını, üst sosyo ekonomik düzeyde olan öğrencilerin arkadaşlarına daha tutarlı davrandığı görülmektedir.

In this research; between relation of primary school 4. and 5. grade students behaviors perception and teachers behaviors perception will try to determine. In the research; 4. and 5. grade classes teachers knowledge about behaviors and their capacity of exercising this knowledge to determined. The following questions are tried to be answered in these purposes: 1.How 4. and 5. grade studends perceive their teachers behaviors in primary school? 2.Is there any connection between 4. and 5. grade studens perception of their teachers behvior and their personal character? 3.How 4. and 5. grade students perceive their own behaviors? 4.Is there any connection between 4. and 5. grade studens perception of their own behaviors and their own personal character? Research indudes students who are studying at primary schools in Kadiköy, Maltepe and Kartal districts which are in İstanbul, which are tied to National Education Directorship.The exeplification of this research includudes 205 primary students. Surved method has been used. Quertionnaire techique was used to obtain data. This research has 5 parts. First part involves personal informations in second part teachers personality and behaviors, behaviors which are shown by teachers to the students are in third part, ın fourth part students personality and their behaviors and fifth part involves questions about students relations between their friends. Applied surveys analyzed by statisticaly in spss 12.0 computer format. Frequency and percent distribution and kay-kare statical methods were used. The finding of the research are as the followings: 1.In this research student think of a high percentage that teachers are self-confident, hearty, hardworking and optimist, they olso think that they are always be greeted , understood, though, book, respected, aproved for their behaviors, answerd and they are always allowed to speak. Teachers don’t think that some of student behaviors which are known unfavorable like punishing, forcing, behaving incosequently, are shown too much by them. 2.The realition between studentsperception of teachers behaviors and their personal character: School girls are more provident than the school boys. Students whose whose father graduated from primary school, think that their teacher is energetic. Students whose father graduated from university and whose family have a good economic condition think that their teacher is less shy. Students whose father graduated from university whose family havea good economic candition and 4. grade student find teachers fussy and hosty. Students whose father graduated from high school think that their teacher is more systematic. Students whose father graduated from university and 5. grade students finds teacher more cheerful. Students whose father graduated from university think that their teacher sustain them. 4. grade students find teacher more agressive than 5. grade students find. Students who have low economic condition thinks that their teacher give them less punishment students whose father graduated from university and who have high economic condition think that teacher always let them talk. 3.İn this research students think that they are self confidence,energetic, optimist, cheerful, hearty and hard-working. They olso think that they behave to their friends consistently, respecful and they let their friends talk. Students behave negative when they see a negative behavior. Students don’t behave like punishing, forcing,behoving inconseguently. 4.The relation between 4. and 5. grade students perception of their own behaviors and their own personal character. School girls are more hearty, more systematic more cheerful and they use less punishment, they less force than school boys. Students whose father graduated from university are more energetic and they think that their friends don’t love them. Students whose father graduated from primary school like their friends behaviors. 5 grade students are more fussy more hearty and behave their friends more consequent than 4 grade students. Students who have intermetidiate economic condition greet their friends, they don’t behave inconsequently and students who have high economic condition behave their friends more consequently.
Keywords: Ergenlik, Çocuklarda; İlköğretim_Davranış Bozuklukları; Öğrenciler_Psikoloji; Öğrenme ve Öğretim_İlköğretim