İş yaşamında sosyal sermayenin çalışanın fiziksel ve ruhsal sağlığındaki yeri - Kuşçu, Mehmet Kemal (My University, 2006)
1. ÖZET Sosyal süreçlerle sağlık değişkenleri arasındaki ilişki hem toplum bilimlerin hem de sağlık bilimlerinin önemli uğraşı alanlarından biri olmuştur. Sosyal süreçlerin araştırmasında son yıllardaki önemli değişmelerden biri de özellikle toplum içinde ilişkilerin içeriğini yansıttığı düşünülen sosyal sermaye kavramıdır. Sosyal sermaye kavramı sosyal bağların ve ilişkilerin ürettiği tüm kollektif değerler ve normlar olarak tarif edilmektedir. Sağlık süreçleri ile sosyal sermaye arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalar son yıllarda giderek artmış olsa da, özellikle çalışan ruh sağlığına yönelik sonuçlar son derece kısıtlıdır. Çalışmanın amacı çalışanlarda fiziksel ve ruh sağlığı düzeyleri ile sosyal sermaye algıları arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Araştırma kapsamında 110 kadın 50 erkek toplam 160 sağlık çalışanı yer almaktadır. Grubun sosyo-demografik özellikleri ile psikososyal iyilik halleri arasında yakın ilişki saptanmıştır. Bu ilişki özelikle depresyon düzeyleri ile meslek grubu (p=0.000) ve çalışma saatleri (p=0.007) arasında gözlenmiştir. Komşuluk ilişkisi benzeri informal destek ağı ile sosyal sermaye (p=0.000), sivil toplum katılımı ile sosyal destek (p=0.006) arasında ve sosyal sermaye ile hem kişisel fiziksel sağlık (p=0.000), hem de ruhsal sağlık (p=0.000) değerlendirmesi arasında yüksek düzeyde ilişki saptanmıştır. Benzer şekilde tüm psikososyal ölçütlerle sosyal sermaye arasındaki bağlantı aynı devamlılığı gösterdiği belirlenmiştir. Bu araştırmanın sonucunda sosyal sermayenin çalışanların fiziksel ve psikososyal iyilik hali için önemli bir sağlık değişkeni olabileceği düşünülmektedir. 2.

THE IMPACT OF SOCIAL CAPITAL ON WORKERS PHYSICAL AND PSYCHOLOGICAL WELLBEING The link between social processes and health has been a long interest for both health and social sciences. Over the last decades, social capital which tought to reflect the content of social interaction became a central concept. Social capital is defined as the outcome of social interaction in forms of shared values and norms. Despite the flow of evidence in the studies which explore the link between social capital health are rising, the evidence on mental health is still limited.The aim of the study is to explore the link between perceived social capital and health (physical and mental) in the context of work. A total of 160 participant, 110 female and 50 male, agreed to participate in the study. A close link has been demontrated between the psychosocial level and the social-demographic context of the participant group. The most visible statistical significances were reached between the job description (p=0.000) and working hours (p=0.007) and depression levels. A similar pattern was established between the informal social support networks (neighbourhood interaction) and social capital (p=0.000) and civil participation and social support (p=0.006). These statistical significances continued between the social capital and other psychosocial variables. As a result, we believe that social capital could be seen as a health predictor for workers physical and psychosocial well-being.
Keywords: Çalışma Psikolojisi; Halk Sağlığı; İnsan Gücü Politikası