Üniversitede okuyan erkek öğrencilerin cinsel sağlık yaklaşımlarının belirlenmesi - Civil, Birsen (My University, 2004)
Üniversitede okuyan erkek öğrencilerin cinsellik ve üreme sağlığına yönelik bilgi düzeyleri, yaşadıkları cinsel sorunlar, cinsel davranışları ve cinselliğe yönelik görüşlerini saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak planlanan bu çalışma; 3 Mart - 6 Haziran 2003 tarihleri arasında, Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü' nde 4 farklı fakültede gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini; belirtilen tarihler arasında ulaşılan, çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 400 öğrenci oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında; öğrencilerin sosyo - demografik özellikleri ile çalışmanın amacı kapsamında oluşturulmuş 65 soruluk anket formu kullanılmıştır. Uygulama öncesi 15 öğrencide ön çalışması yapılmış ve genel uygulamada formlar öğrencilere verilerek doldurmaları sağlanmış, araştırmacı tarafından toplanmıştır. Verilerin analizinde yüzdelik, ki - kare testi ve lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışmamızda öğrencilerin yaş ortalamalarının X : 21.33 ± 2.10, sağlık ve sosyal bilimler ile ilgili fakültelerde okuyan öğrenci oranı benzer ve tamama yakınının da ( % 99.5 ) bekar olduğu, % 41.6' sının cinsellikle ilgili yeterli düzeyde bilgi aldığı, ilk cinsel deneyim yaş ortalamalarının X : 17.28 ± 1.81 olduğu ve % 31.0'inin aktif cinsellik yaşadıkları saptanmıştır. Öğrencilerin kadın ve erkek üreme organlarına yönelik çoğunun çok yeterli / yeterli düzeyde bilgilerinin olduğu, CYBH olarak % 91.8 ile en fazla AIDSi bildikleri ve çok azının CYBH geçirdiği, % 86.3'ünün kontraseptif yöntem kullanmada sorumluluğun her iki eşe ait olması gerektiğini düşündükleri, kadına ait kontraseptif yöntemlerden en fazla % 79.4 ile KOK ve diğer hormonal yöntemleri, erkeklere ait olarak da % 86.8 ile de prezervatifi bildikleri, % 32.4'ünün AP' ye yönelik danışmanlık aldığı, % 33.8'inin sürekli bir kontraseptif yöntem kullandığı belirlenmiştir. Öğrencilerin % 85.8 oranıyla cinsellikle ilgili toplumsal tabuların var olduğunu düşündükleri ve % 26.5'inin bu tabuları onaylamadığı görülmüştür. Sonuç olarak; üniversitede okuyan erkek öğrencilerin cinsellik - üreme sağlığına yönelik bilgi - danışmanlık gereksinimlerinin yüksek olduğu ve yapılan istatistiksel analizlerde cinselliğe ilişkin bilgi, düşünce, tutum ve davranışlarının; okudukları fakülteler, cinsellikle ilgili bilgi alma durumu, aile yapısı, doğduğu ve en fazla ikamet ettiği bölge vb. birçok faktörden etkilendiği belirlenmiştir. versitede okuyan erkek öğrenciler, cinsellik, üreme sağlığı. DETERMINATION OF THE APPROCHES TO SEXUAL HEALTH AMONG MALE UNIVERSITY STUDENTS

This research is planned to determine the level of information about sexuality and reproductive health the attitude to wards sexuality, sexual behaviour and sexual problems among male unıversity students in four faculties in Haydarpaşa campus of Marmara University between dates March 3rd - June 6th 2003. A total of 400 students who could be reached and apreed to take part, contribuled to this research. A questionnarie of 65 questions is used to collect the data about socio dermagraphic profile of the contributing students. A preemptire study is performed on 15 students and general research is completed afterwards by delivering the questionnarie to the students and the data is collected by the researcher. For analysing the data, percentape, ki square test and logistic regression analysis tests are used. In the research, the average age of contributors is calculated to be X : 21.33 ± 2.10, the percentage of contributers from Health and Social Sciencies and associated faculties are found to be similiar. 99.5 % of the contributors were single, 41.6 % have sufficrent information about sexuality, the average age of first sexual experience is X : 17.28 ± 1.81 and 31.0 % have active sexual life. The information about male and female reproductive organs is found to be very sufficient / sufficient. AIDS is known as the main entity 91.8 % with regard to veneral diseases. Very few of the students have veneral disease. 86.3 % of the contributers think that contraception is responsibility of both partners. Combined oral contraception and other hormonal methods being the most familiar methods 79.4 % for females. Condom is the most familiar method 86.8 % for males. 32.4 % received consultation about family planning, 33.8 % is using a contraception method continuosly. 85.8 % of the students think that social taboos about sexuality do exist, whereas 26.5 % of them do not agree. As a result; need for counselling and information about sexuality and reproductive health is found to be high among male university students. Statistical analysis revealed that; knowledge opinion and attitude towards sexuality affected by many factors, mainly the family background, environment and facilities to reach information about sexuality. Key words : Male university students, sexuality, reproductive health.
Keywords: Cinsel Eğitim