Principatus Devri’nde Lykia ve Pamphylia kökenli roma senatörleri - Mutlu, Zeynep Özüsağlam (My University, 2011)
Bu Yüksek Lisans çalışmasında, şimdiye değin bilinen, Principatus Devri’nden Lykia ve Pamphylia kökenli Roma senatörleri prosopografik olarak incelenmektedir. Çalışma bir Giriş’ten sonra iki ana bölümden oluşmaktadır: I. Prosopographia; II. Tarihsel Bölüm. I. Bölümde, Lykia’dan 27, Pamphylia’dan ise 19 olmak üzere toplam 46 senatörün kariyelerleri, ilgili antik edebî eserler ve yazıtlar ile modern literatürün ışığında, devrin sosyo-politik durumu ve senatörlerin etnik, toplumsal ve ailevî aidiyetleri ve kişisel becerileri de dikkate alınmak suretiyle incelenmektedir. Tarihsel Bölüm’de ise, konu şu açılardan ele alınmaktadır: A Senatörlerin bölgelere, kentlere ve yüzyıllara göre durumu; B. Senatörlerin cursus honorum’un basamaklarına göre durumu; C. Senatörlerin sosyal sınıflarının (ordines) bölgelere, kentlere ve yüzyıllara göre durumu; C. Senatörlerin etnik aidiyetlerinin bölgelere, kentlere ve yüzyıllara göre durumu; Ç. Aileler. Çalışma; metinde kullanılan antik kaynaklara ve Prosopografik Bölüm’de ele alınan senatorlerin isimlerine ve görevlerine ilişkin birer dizin ile donatılmıştır. Çalışmanın sonunda, Tarihsel Bölüm’de ele alınan hususların görsel olarak tasvir edildiği tablolar ile Roma İmparatorluğu’nun genel durumunu üç ayrı zamanda gösteren, ayrıca Prosopografik Bölüm’de değerlendirilen senatörlerin kariyerlerinden önemli olan bazılarının Akdeniz Havzası’nda gösterildiği haritalar da bulunmaktadır. Bu çerçevede Lykia ve Pamphylia için ilk kez oluşturulmuş olan bu çalışmanın özgün sonuçları, tüm senatus Sınıfı devlet kariyerinin bazı konularının ve ayrıntılarının da daha iyi anlaşılmasını sağlayacak niteliktedir.

ZUSAMMENFASSUNG In dieser Magisterarbeit werden die bisher bekannten römischen Senatoren lykisch-pamphylischer Herkunft aus der Zeit des Prinzipats prosopographisch untersucht. Die Arbeit besteht nach einer Einleitung aus zwei Haupteilen: I. Prosopographia und II. Historischer Teil. Im ersten Teil werden die Karrieren von insg. 46 Senatoren (27 aus Lykien, 19 aus Pamphylien) im Lichte der einschlägigen literarischen und epigraphischen Testimonia und der modernen Literatur unter Einbeziehung der sozial-politischen Situation der Zeit sowie der ethnischen, gesellschaflichen und familiären Zugehörigkeit und der persönlichen Begabung der Senatoren im Einzelnen untersucht. Im Historischen Teil ist der Sachverhalt unter folgenden Aspekten behandelt worden: A. Zustand der Senatoren nach Regionen, Städten und Jahrhunderten; B. Zustand der Senatoren nach den Stufen des cursus honorum; C. Zustand der sozialen Klassen der Senatoren (ordines) nach nach Regionen, Städten und Jahrhunderten; Ç. Zustand der ethnischen Zugehörigkeit der Senatoren nach Regionen, Städten und Jahrhunderten; D. Familien. Die Arbeit ist mit einem Register der antiken Quellen, einem der Namen der im prosopographischen Teil behandelten Senatoren sowie einem der Ämter versehen. Am Ende der Arbeit befinden sich Tafeln, in denen die Aspekte im historischen Teil visuell dargestellt werden, und Karten, in denen der allgemeine Zustand des römischen Reiches zu drei verschiedenen Zeiten und manche wichtige Karrieren von denen der im prosopographischen Teil behandelten Senatoren im der Mittelmeerraum gezeigt werden. Die Ergebnisse der im diesem Rahmen für Lykien und Pamphylien zum erten Mal erstellten Arbeit machen auch manche Themen und Details des gesamten senatorischen Reichsdienstes verständlicher.
Keywords: Eskiçağ; Romalılar; Tarih