Organ bağışıyla ilgili youtube videolarının analizi - Alptekin, Ülkü Melike (My University, 2019)
ÖZETAmaç: Bu araştırmada, organ bağışıyla ilgili YouTube videolarının içeriğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: YouTube’da “Organ bağışı” anahtar kelimesiyle 21 Haziran 2018’de tek bir arama gerçekleştirilmiştir. Arama seçeneği görüntüleme sayısına göre sıralanmış ve en çok görüntülenen 100 video, literatürden faydalanılarak hazırlanan bir değerlendirme formu ile incelenmiştir.Bulgular: Videoların, %66’sında organ bağışına yaklaşım olumludur ve %63’ü organ bağışını teşvik edicidir. Videolar, HON Kriterlerini karşılamamaktadır. VAS ile görüntüleme sayısı, VAS ile video puanı ve VAS ile yorum sayısı arasında ilişki saptanmamıştır (p>0,05). HON Kriterlerini karşılayan videoların organ bağışına yaklaşımı olumludur. Videolardaki bilgilerin, tıbbi eğitim alan kişiler tarafından sunulması; hekim-hasta ilişkisini desteklemesi; kaynağının belirtilmesine göre görüntüleme sayısı, VAS, yorum sayısı, video puanı farklılaşmaktadır (p<0,05). Organ bağışına yaklaşıma göre görüntüleme sayısı farklılaşmamaktadır (p>0,05).Sonuç: Videolardaki bilgilerin organ bağışı davranışına etkisi bilinmese de olumlu ve teşvik edici videoların fazla olması önemlidir. YouTube’un organ bağışıyla ilgili bilgilendirme sağlayarak sağlık eğitiminde kullanılacak bir araç olabilmesi için YouTube videolarının daha fazla bilgi içermesi ve HON Kriterlerini karşılaması gerektiği düşünülmektedir.

ANALYSIS OF YOUTUBE VIDEOS RELATED TO ORGAN DONATIONÜlkü Melike ALPTEKİNConsultant: Assistant Professor Nur ŞİŞMAN KİTAPÇIDepartment of Health ManagementSUMMARYAim: The aim of this study was to assess the content of YouTube videos related organ donation. Materials and Method: A single YouTube search was conducted using “organ donation” as a June 2018. The search results were sorted according to number of views and most viewed 100 videos were assessed via questionnaire form created in line with the literature. Results: 66% of videos had a positive approach towards organ donation. Moreover 63% of total videos encourage organ donation. All of videos did not meet the HONcode. There were not statistically significant relations between VAS and number of views, VAS and video rating, and VAS number of comments. (p>0,05). Videos, which meet the HONcode had positive approach to organ donation. VAS, number of comments and video ratings differed significantly (p<0,05), according to presenting the health professional, supported physician-patient relationship, and including references. There was no difference in number of views according to the approach towards organ donation (p>0,05).Conclusion: Although, there is no evidence related to effects of videos on organ donation behavior, publishing plenty of positive and encouraging videos related to organ donation is also essential. Using YouTube videos in informative material related to organ donation in health education, it is recommended that the videos may contain more scientific information and meet HONcode.
Keywords: Health Education; Health services administration; Organ Bağışı; Organ Donation; Organ Nakli; Organ Transplant; Organ Transplantasyonu; Organ Transplantation; Sağlık Eğitimi; Sağlık hizmetleri yönetimi; YouTube