Yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin ruhsal durumlarının değerlendirilmesi - Çavuş, Emel (My University, 2006)
Bu çalışma, yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin ruhsal durumlarının değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Çalışma, İstanbul ilinde bir üniversitenin iki eğitim ve araştırma hastanesi yoğun bakım ünitelerinde, gerekli izinler alındıktan sonra Kasım 2005-Ocak 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Evreni oluşturan 166 hemşireden, çalışmamıza katılmayı kabul eden 158 hemşire örneklem olarak alınmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak; araştırmacı tarafından, literatür bilgisine dayalı olarak geliştirilen, demografik özellikleri ve çalışma ortamının özelliklerini içeren “Anket Formu” (Ek:1) ve David Goldberg tarafından geliştirilen, Cengiz Kılıç tarafından geçerli ve güvenilir testler olduğu gösterilen ‘Genel Sağlık Anketi-28’ (GSA-28) (Ek:2) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesi, bilgisayar ortamında; yüzdelik hesaplama, student t testi, ki kare testi, varyans analizi (Anova), kruskal-wallis varyans analizi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Hemşirelerin çalıştıkları yoğun bakım üniteleri, ünitede çalışma nedenleri, üniteyi kendine uygun bulma durumları, sosyal yaşantılarının etkilenmesi durumu, üniteden memnuniyet durumları ve çalıştıkları bölümde karşılaştıkları güçlükler karşısında takındıkları tutum ile GSA-28 puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Hemşirelerin çalışma şekli ile sosyal yaşamın etkilenme durumu ve psikolojik sorun yaşama durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Vardiyalı çalışan hemşirelerin sosyal yaşamlarının etkilendiği ve psikolojik sorun yaşadığını belirten hemşirelerin büyük oranda gündüz çalıştıkları bulunmuştur. Hemşirelerin ünitede çalışma nedeni ile ünitenin uygunluk durumu ve üniteden memnuniyet durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Tayin/ atama nedeni ile ünitede çalışan hemşire grubunun, üniteden memnun olmadığı ve ünitenin kendilerine uygun bir çalışma ortamı olmadığını ifade ettikleri saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar ışığında; yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşireler için güçlük ve gereksinimlerinin giderilmesinde yardımcı olabilecek öneriler sunulmuştur. bakım, hemşire, ruh sağlığı, stres, çalışma koşulları This study has planned by definitional for interpretation of psychotically conditions of the nurses, working in intensive care unit. Study was made in intensive care units of two research and training university hospital in Istanbul province, between November 2005- January 2006, after taking permissions. Universe of the study is 166 nurses and 158 nurses had accepted to join our study and taken as samples of study. “Questionnaire form” (addition: 1) which has developed by literature knowledge and includes demographic features and features of working atmosphere and “General Health Questionnaire-28” (GSA-28 ) (addition:2) which has developed by David Goldberg and approved by Cengiz Kılıç for validity and trustworthy, were used by the researcher for gathering data in this study. Interpretation of data has made with computer by using percent calculation, student t test, ki square test, variants analysis (anova) and kruskal-wallis variants analysis. A meaningful statistical difference has founded between GSA-28 point averages with intensive care units, reasons of working in unit, favorableness of unit, effect ness of social life of the nurses, satisfaction of the nurses with the unit, manners that nurses do in problems that they face with in their divisions. A meaningful statistical difference has founded between working type and effection of social life and to come across with psychological problems. Social lives of nurses, who are working in relays, are facing with bad effections and the nurses which are determining psychological problems, are in huge ratio working in day time. A meaningful statistical difference has founded between reasons of working in unit and favourableness of unit and satisfaction of unit. Nurses, who are working in unit for the fact of appointment / designation, are not satisfying from the unit and due to their explanation; unit is not a suitable working place. According to the results that in hand; for the nurses who work in intensive care units, suggestions offered to satisfy them and may help for difficulty and needs of them. Intensive care, nurse, mental of health, stress, working condition.
Keywords: Hemşireler_Psikolojik Durum