Covid-19 pandemi sürecinde çalışan hemşirelerin tamamlayıcı tıp yöntemlerini kullanma durumları - Tepe, Ayşin (My University, 2022)
Amaç: Araştırmanın amacı, Covid-19 pandemi sürecinde çalışan hemşirelerin tamamlayıcı tıp yöntemlerini kullanma durumlarının belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte planlanan araştırma İstanbul’da bir eğitim araştırma hastanesinde toplam 208 hemşire ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında Hemşire Tanıtıcı Formu ve Sağlık Profesyonelleri için Tamamlayıcı ve Bütüncül Sağlık Değerlendirmesi Ölçeği (TABÜS) kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi, Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 34,25±6,3 olup; %86,5’i kadın, %76’sı lisans mezunu, %37’si on yıl ve üzerinde çalışmaktadır. Hemşirelerin %68.8’i pandemi sürecinde tamamlayıcı tıp yöntemlerini kullanmaktaydı. Hemşirelerin ölçek toplam ve bu konudaki bilinçli uygulamalar (BUB), tamamlayıcı integratif sağlığa açık olma (TİS) alt boyut puan ortalamaları sırasıyla; 21,95±3,7; 19,28±4,1; 21,95±3,7 bulundu. Hemşirelerin yaşı ile tamamlayıcı tıp yöntemlerini kullanma durumları arasında negatif yönlü çok zayıf ilişki bulundu. Çalışmada hemşirelerden lisans mezunu olanlarda, ekonomik durumu orta olanlarda, ailesinde 65 yaş üstü kronik hastalığı olanlarda, alkol kullananlarda, iş hayatında sorun yaşamayanlarda, tamamlayıcı tıp yöntemleri hakkında eğitim alanlarda, pandemi sürecinde tamamlayıcı tıp yöntemleri kullananlarda, tamamlayıcı tıp yöntemlerini yakınlarına ve hastalarına önerenlerde tamamlayıcı tıp yöntemleri kullanma durumlarının daha yüksek olduğu bulundu. Sonuç: Hemşirelerin tamamlayıcı bütüncül sağlık değerlendirme puanları ortalamanın üstünde bulundu. Hemşirelerin çoğunluğunun tamamlayıcı tıp yöntemlerini kullandığı ve bu yöntemleri mesleki uygulamalarına entegre etme konusunda ilgilerinin arttığı görüldü.

Objective: This study was carried out to determine the use of complementary medicine methods by nurses working during the Covid-19 pandemic process. Material and Methods: The study, planned as a descriptive and cross-sectional type, was carried out in a training and research hospital in Istanbul with a total of 208 nurses. Nurse Descriptive Form and Complementary and Integrative Health Assessment Scale for Health Professionals (CIHAPTR) were used to collect data. Descriptive statistics, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test, Spearman correlation analysis were used in the evaluation of the data. Results: The mean age of the nurses was 34,25±6,3; %86,5 are women, %76 have a bachelor's degree, %37 have been working for ten years or more. %68,8 of the nurses were using complementary medicine methods during the pandemic process. The mean scores of nurses' scale total and conscious practices on this subject (BUB), being open to complementary integrative health (TIS) sub-dimensions, respectively; It was found 21,95±3,7; 19,28±4,1; 21,95±3,7. A very weak negative correlation was found between the age of the nurses and their use of complementary medicine methods. In the study, nurses with a bachelor's degree, those with a moderate economic status, with a chronic disease in their family over the age of 65, who use alcohol, who do not have problems in business life, who receive training on complementary medicine methods, who use complementary medicine methods during the pandemic process, who recommend complementary medicine methods to their relatives and patients. It was found that the use of methods was higher. Conclusion: It was found that the complementary and integrative health assessment scores of the nurses were above the average. It was observed that the majority of nurses use complementary medicine methods and their interest in integrating these methods into their professional practices has increased.
Keywords: complementary medicine; COVID-19 (Disease); COVID-19 (Hastalık); Covid -19; Hemşirelik; Nursing; pandemi; pandemic; tamamlayıcı tıp yöntemleri Covid-19