Açık kalp cerrahisinde, vakum destek kullanılan robotik ve minimal invaziv cerrahi ile vakum destek kullanılmayan geleneksel açık kalp ameliyatlarının karşılaştırılması - Solak, Tayfun (My University, 2023)
Amaç: Bu araştırma, açık kalp cerrahisi vakalarında Vakum Destekli Venöz Drenaj (VAVD) kullanımının, hemodinamik yanıt, etkinlik ve hasta biyokimyasal parametreleri üzerindeki olumlu olumsuz farklılıklarını ve perfüzyonistler açısından risklerini belirlemek amacı ile retrospektif olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Kardiyopulmoner Baypas’da (KPB), VAVD uygulanarak robotik veya minimal invaziv açık kalp cerrahisi uygulanan yirmi hasta (Grup 1 n:20) ile geleneksel yöntem (sifon yerçekimi) venöz drenaj ile açık kalp cerrahisi uygulanan yirmi hasta (Grup 2 n:20) retrospektif olarak karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) programından yararlanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda demografik hasta özellikleri açısından farklılık bulunmamaktadır. Gruplar arasında, KPB sırasında kan basıncı, pompa akım ve pompa taze gaz akış (lt/ dk) değerleri, kros klemp süresi, toplam volüm, pompa dengesi ve inotrop ihtiyacı açısından bir farklılık saptanmadı. Ancak Grup 1 pompa süresi istatistiksel anlamlı olarak uzundu. Gruplar arası karşılaştırmada SGOT değerlerinde farklılık olmamasına rağmen Grup 1 olgularında hem postop 1. hem de 2. gün SGPT değerleri istatistiksel anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Grup 1’de postoperatif 1. gün hemoglobin ve lökosit değerleri Grup 2’ye göre daha yüksek, postoperatif 2. ve 3. gün trombosit değerleri ise daha düşük olarak saptandı. Fakat peroperatif ve postoperatif dönemde kullanılan eritrosit süspansyonu (ES), trombosit süspansiyonu ve taze donmuş plazma (TDP) açısından istatistiksel anlamlı bir farklılık gözlenmedi. Gruplar arasında CRP, BUN (blood urea nitrogen), kreatinin ve eGFR değerleri ile ventilasyon süresi, YBÜ ve hastane kalış süreleri açısından ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadı. Çalışmamızda, Grup 1’de 2 vakada, Grup 2’ de ise 4 vakada hemoliz görülmüştür. Sonuç: Robotik ve minimal invaziv açık kalp cerrahisinde, -40mmHg’lık vakum ile uygulanan VAVD yönteminin, geleneksel yöntemle venöz drenaj uygulanan açık kalp cerrahisi vakaları ile karşılaştırıldığında, yeterli KPB perfüzyon hemodinamisi sağladığı görülmektedir. VAVD yönteminin sağladığı benzer peroperatif ve postoperatif parametreler ile negatif basınca bağlı ek komplikasyon oluşturmadan güvenle kullanılabileceği kanaatindeyiz.

Aim: This study was carried out retrospectively to determine the positive and negative differences of the use of Vacuum Assisted Venous Drainage (VAVD) on hemodynamic response, efficacy and patient biochemical parameters in open heart surgery cases, and its risks for perfusionists. Methods: This study compared 20 patients who underwent robotic or minimally invasive open heart surgery using VAVD (Group 1 n:20) and 20 patients who underwent open heart surgery with venous drainage using the traditional method (siphon gravity) (Group 2 n:20) in cardiopulmonary bypass (CPB). For statistical analysis, IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) program was used. Results: In our study, there was no difference in terms of demographic patient characteristics. There was no difference between the groups during CPB in terms of blood pressure, pump flow and pump fresh gas flow (lt/ min) values, cross-clamp time, total volume, pump balance and inotrope requirement. However, Group 1 pump time was statistically significantly longer. In Group 1, postoperative 1st day hemoglobin and leukocyte values were found to be higher than Group 2, and postoperative 2nd and 3rd day thrombocyte values were found to be lower. However, no statistically significant difference were found in terms of erythrocyte suspension (ES), thrombocyte suspension and fresh frozen plasma (FFP) used in the perioperative and postoperative periods. There were no statistically significant difference between the groups in terms of CRP, BUN (blood urea nitrogen), creatinine and eGFR values, duration of ventilation, and duration of ICU and hospital stay. In our study, hemolysis was observed in 2 cases in Group 1 and in 4 cases in Group 2. Conclusion: When the VAVD method applied with a vacuum of -40mmHg was compared with the open heart surgery cases in which venous drainage was applied with the traditional method, we believe that it can be used safely in robotic and minimally invasive open heart surgery with adequate CPB perfusion hemodynamics, without causing additional complications due to negative pressure with similar perioperative and postoperative parameters.
Comparison of robotic and minimally ınvasive surgery using vacuum support with traditional open heart surgeries without vacuum support in open heart surgery
Keywords: açık kalp cerrahisi; arttırılmış venöz dönüş; Cardiac surgical procedures; cardiopulmonary bypass; gravity drainage; Heart diseases; Heart surgery; increased venous return; Kalp cerrahi işlemleri; Kalp cerrahisi; Kalp hastalıkları; kardiyopulmoner baypas; open heart surgery; Vakum yardımlı venöz drenaj; yerçekimi drenajı Vacuum assisted venous drainage