Türkiye ve İspanya'da güneş enerjisinden elektrik üretilmesinin çevresel kazançlar çerçevesinden karşılaştırmalı bir analizi - Genç, Seçil (My University, 2019)
İnsanlığın tarihsel süreçte sürekli olarak kullanımını arttırdığı, günümüzde de kalkınmanın ve gelişmişliğin göstergelerinden biri konumunda bulunan enerji, dünyada özellikle üretim ve tüketim yöntemleri bakımından çözülmesi gereken önemli sorunlar barındırmaktadır. Enerji kullanımının büyük bölümünün fosil kaynaklardan karşılanmasının getirdiği küresel sorunları azaltmaya yönelik geliştirilen yenilenebilir enerji teknolojileri, çevresel sorunların azaltılmasının yanında topluma ve ekonomiye yayılan pek çok olumlu katkıyı beraberinde getirmektedir. Çalışmada öncelikle genel anlamda enerji kaynaklarının çevreye yaydığı etkiler ve özellikle fosil kaynakların çevre üzerinde yarattığı tahribatın çevre kirlilikleri haricinde canlı yaşamına, insan refahına ve ekonomiye yayılan dışsallıklarından bahsedilerek güneş enerjisinin temiz bir enerji arzı yaratma konusunda çevre üzerinde oluşturulan tahribatı azaltmadaki katkısı belirtilmiştir. Güneş enerjisinin söz konusu katkısının büyüklüğünün ise büyük ölçüde hükümetlerin uyguladıkları maliye politikalarına bağlı olması gerekliliğinden hareketle Türkiye ve İspanya ölçütünde bu ülkelerin güneş enerjisi sektörünü geliştirmeye yönelik hayata geçirdiği maliye politikalarını ve bu politikaların ne derecede başarılı olduğu ortaya konulmuştur.

Energy, which mankind enhance usage of it consistently in historical process and which is one of the indicators of progress and development nowadays, has important problems that need to be solved especially in point of production and consumption in the world. Renewable energy technologies which have been developed to reduce the global problems which were caused by supppliyng the large part of energy use from fossils sources, imply many positive contributions expanded to society and economy as well as reducing environmental problems. In this study, first of all, within the framework of the effects of energy resources on the environment, the high level of destruction caused by fossil resources on the environment and the effects of this damage on living life, human welfare and economy apart from the environmental pollution are mentioned. On the other hand, considering the fact that the contribution of solar energy is dependent on the fiscal policies of the government, the fiscal polices implemented by the countries, like Turkey and Spain, towards the development of the solar energy sector and the success of these policies have been demonstrated.
Keywords: Çevre Sorunları; Çevre Vergileri; Electric power production; Elektrik güç üretimi; Environmental Problems; Environmental Taxes; Finance; Fiscal Policies; Güneş enerjisi; İspanya; Maliye; Maliye Politikaları; Renewable Energy; Solar energy; Spain; Turkey; Türkiye; Yenilenebilir Enerji