Fotoğraf sanatında uzun pozlandırmanın etkileri - Kurtuluş, Farukf (My University, 2005)
“Fotoğraf Sanatında Uzun Pozlandırmanın Etkileri” adlı bu tezin ”Pozlandırma” adlı birinci bölümüne, pozlandırmanın ne demek olduğu ve nasıl yapıldığı anlatılarak başlanmıştır. Daha sonra fotoğrafın başlangıcından günümüze kadar olan gelişimi, fotoğraf tarihinde özellikle pozlandırma süreleri açısından yaşanmış olan gelişmelerin üstünde durularak anlatılmıştır. Tezin ilerleyen kısımlarında fotoğraf makinasının teknik özellikleri, örtücü ve diyafram sistemlerinin detayları anlatılarak devam edilmiştir. Bunu yapmaktaki esas amaç, uzun pozlandırma teknikleriyle ilgili verilecek bilgilerin öncesinde bir altyapı oluşturmaktır. Tezin “Uzun Pozlandırma” adlı ikinci bölümüne pozlandırma süresinin uzunluğunun çekimi yapılan konunun hareketinin doğrusal hızıyla, yönüyle, uzaklığıyla, ve kullanılan objektifin açısal hızıyla nasıl bir bağlantısı olduğu anlatılarak devam edilmiştir. Tezde eşdeğerlik yasasına değinilmiş ve film kullanılarak yapılan çekimlerdeki eşdeğerlik sapması durumundan bahsedilmiştir. Bu bölüm çeşitli filmlerin eşdeğerlik sapması durumunda poz düzeltmesi yapılabilmesi için verdikleri tablolardan örnekler sunularak detaylandırılmıştır. Ayrıca sayısal fotoğrafta günümüzde varılmış olan noktada uzun pozlandırmalarda yaşanan sıkıntılara ve bunların çözüm yollarına değinilmiştir. Teze çekim esnasında uzun pozlandırma değerlerine ulaşabilmek için uygulanabilecek yöntemlerle ilgili bilgiler verilerek devam edilmiştir. Uzun pozlandırma değerleri kullanılarak yapılacak çekimlerde faydalanılabilecek yardımcı ekipmanlardan bahsedilmiştir. Tezde gece fotoğrafçılığı için de özel bir bölüm ayırılmıştır. Gece fotoğrafçılığı, gece şehir ışıklarının fotoğraflanması ve gece ayışığı veya yıldızların altında doğanın fotoğraflanması olarak iki bölüm halinde ele alınmıştır. Tezin son bölümünde uzun pozlandırma değerleri kullanılarak uygulanabilecek değişik çekim teknikleri hakkında bilgiler verilmiştir. Farklı fotoğrafçıların değişik çalışmalarından yararlanıldığı gibi, tezin tüm bölümlerinde kendi yapmış olduğum çalışmalardan da örnekler sunulmuştur.

The first part of the thesis “The impact of long exposure in the art of photography” begins by giving the explanation of what exposure is and how it is achieved. More over it initiates the development of the art of phorography from its beginning uptil today emphasizing the processing points of exposure terms. Further on it continues by giving the technical characteristics of the camera indicating especially the details of the diaphram and covering systems. The intention for this is to prepare a basis for the information about long exposure techniques. It gives in its proceding sections. The second part of the thesis states the relationship between the duration of exposure time and the direction, the distance and the linear speed of the subject together with the angular speed of the lens of the camera. Following this section it mentions the reciprocity law and the reciprocity failure with film shootings. This part is detailed by stating some examples from the conditions of various films to achieve improvement of posing in the case of reciprocity failure. Moreover it touches the inconveniences and solutions of the digital photography of today. The next section of the thesis continued by stating information for methods to achieve long exposure values in shooting. Consequently it mentions the auxiliary equipment which can be helpful in the long exposure shootings. In this thesis a special chapter is spared for night shooting which is examined under two different states: city light shots; and nature shots under star lights and moonlight. Finally the last part of the thesis gives information about different shooting techniques for long exposure shooting. It presents some examples from the different works of different photographers. Nevertheless all parts of this thesis covers up mostly my own work experience.
Keywords: araçlar; Fotoğrafçılık; Fotoğrafçılık, Sanat; gereçler; Güzel ve dekoratif sanatlar; işlemler; malzemeler; Teknikler