Ebeveyn tutumları ile çocukların ağız sağlığı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi - Gadaou, Raghda Mohamed Osama Sherif (My University, 2025)
Ebeveyn tutumları ile çocukların ağız sağlığı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi Amaç: Ebeveyn tutumlarının çocukların ağız sağlığı üzerindeki olası etkilerini değerlendirmektir. Çalışma, ebeveynlik tutumlarının çocukların diş sağlığına olan etkilerini ortaya koymayı ve bu doğrultuda ağız sağlığını olumlu yönde geliştirmeyi hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 5-13 yaş aralığında 239 çocuk ve ebeveynlerinden veriler toplanmıştır. Çocukların ağız muayenesi hastane kayıtlarından, ebeveyn verileri ise yapılandırılmış anketler ve PSDQ ölçeği ile alınmıştır.DMFT, dmft ve A-DMFT skorları DSÖ kılavuzuna göre hesaplanmış; analizler SPSS 22 programında, anlamlılık düzeyi olarak yapılmıştır. Bulgular: 5-13 yaş arası 239 çocuk ve ebeveynlerinin katıldığı çalışmada, katılımcıların %48,12'si kız, %51,88'i erkektir. Anketlerin %70,72’si anneler tarafından doldurulmuş; ebeveynlerin çoğu lise mezunu olup, %52,72'si orta gelir düzeyindedir. Ebeveynlerin%77,82’si demokratik, %7,95’i otoriter, %14,23’ü izin verici stilde sınıflandırılmıştır. Diş sağlığı indeksleri ile ebeveynlik stilleri arasında anlamlı fark yoktur. Ancak, 9 yaş altı ve babaların anketi doldurduğu çocuklarda, ayrıca dişlerini kendisi fırçalayan çocuklarda ADMFT skorları daha yüksektir. Sonuç: Ebeveynlik stillerinin çocukların ağız sağlığı üzerinde doğrudan bir etkisi bulunamamıştır. Ancak, küçük yaşlardaki çocuklar ve diş fırçalamada ebeveyn desteği almayan çocuklarda daha yüksek çürük oranları gözlenmiştir. Elde edilen bulgular, ebeveynlerin çocukların ağız hijyenine erken dönemde aktif olarak katılım sağlamalarının önemli olduğunu göstermektedir.

Assessment of the relationship between parenting attitudes and children's oral health Objective: The aim of this study was to evaluate the possible effects of parenting attitudes on children's oral health. The study sought to reveal how parenting styles influence children’s dental health and to promote the improvement of oral health accordingly. Materials and Methods: Data were collected from 239 children aged 5–13 years and their parents. The oral examination findings of the children were obtained from hospital records, while parental data were collected using structured questionnaires and the Parenting Styles and Dimensions Questionnaire (PSDQ). The DMFT, dmft, and A-DMFT scores were calculated according to the World Health Organization (WHO) guidelines, and the analyses were performed using SPSS version 22, with a significance level set at p Results: The study included 239 children aged 5–13 years and their parents, of whom 48.12% were girls and 51.88% were boys. A total of 70.72% of the questionnaires were completed by mothers. Most parents were high-school graduates, and 52.72% belonged to the middleincome group. Among the participants, 77.82% were classified as democratic, 7.95% as authoritarian, and 14.23% as permissive. No significant differences were found between dental health indices and parenting styles. However, A-DMFT scores were higher among children aged under 9 years, those whose fathers completed the questionnaire, and those who brushed their own teeth Conclusion: Parenting styles were not found to have a direct effect on children’s oral health. However, higher caries rates were observed among younger children and those who did not receive parental support in tooth brushing. These findings highlight the importance of early parental involvement in promoting children’s oral hygiene.
Assessment of the relationship between parenting attitudes and children's oral health
Keywords: ASağlık yönleri; Attitudes; Children’s oral health; Çocuklarda ağız hijyen eğitimi; Çocukların diş sağlığı; Ebeveynler; Ebeveynlik stilleri; Ebeveynlik tutumları; Health aspects; Oral hygiene education in children; Parenting attitudes; Parenting styles; Parents; Pediatric dentistry; Pedodonti; Tutum