Information and communication technologies as a competitive advantage tool after termination of agreement on textiles and clothing: a study of Turkish textiles and clothing industry - Göze, Sadi Orkun (My University, 2006)
Dünya tekstil ve konfeksiyon sektörü 2005 yılında çok ciddi bir dönemece geldi. Dünya Ticaret Örgütü üyesi ülkelerin arasındaki kotalarla düzenlenen ticaret, Tekstil ve Konfeksiyon Anlaşmasının (Agreement on Textiles and Clothing – ATC), başka bir deyişle kotaların 2004 sonu itibari ile yürürlükten kalkması ile yeni bir döneme girdi. Bu yeni dönemde özellikle Çin başta olmak üzere Asya ülkeleri diğer teksil ve konfeksiyon ihracatçıları ülkeler için ciddi bir tehdit haline geldi. O kadar ki Türkiye dahil bazı ülkelerde Asya’dan gelen çok düşük maliyetli ürünler yüzünden ülkedeki tüm tekstil ve konfeksiyon sektörünün ortadan kalkacağına dair felaket senaryoları konuşulur oldu. Bu tez çalışması kotasız dönemde Türk tekstil ve konfeksiyon sektörü hakkında bir durum tespiti yapacak ve rekabet avantajı sağlayacak faktörlere ait bilgilere ulaşmak için yapılmıştır. Bu amaçla firmaların iş hacimlerindeki gerçek değişimler ve değişim beklentileri sorgulanmış ve rekabet avantajı kazanmak için gerekli faktörler tartışılmıştır. Ek olarak bu faktörler arasında sayılan yeni ekonominin bilişim teknolojisi araçlarının hangi seviyede kullanıldığını ve bu kullanımın sağlayacağı avantaj beklentisi araştırılmıştır. Çalışmanın sonuçları kotaların kalkmasından sonra uzun vadede olumsuz bir beklentinin olduğubu göstermektedir. Firmaların koleksiyon yaratmak başta olmak üzere rekabet avantajı sağlayacak konularda hem fikirdirler. Bilişim teknolojileri de bu konular arasında önemli bir paya sahiptir. Bununla beraber bilişim teknolojilerinin rekabet avantajı sağlama beklentisi ile teknolojilerin kullanımı arasında ciddi farklar olduğu görülmektedir. Avantajına inanmalarına rağmen firmalar bu teknolojileri yeterli seviyede kullanmamaktadırlar. Bunun sebeplerine bakıldığında ise teknolojileri kullanacak eğitime sahip elemanların yetersiz olması öncelikli olarak göze çarpmaktadır. Tezin sonunda bu çalışmanın sonuçlarına dayanılarak sonraki çalışmalar için bir model önerilmiştir.

World textiles and clothing (T&C) industry has come a serious turning point by the end of the 2004. The trade which was restricted by a number of quotas has reached a new era when the textile quotas were fully eliminated between members of World Trade Organization. The threat that was expected from Far Asian countries became a reality for the rest of textile exporting countries. Insomuch that in some countries like Turkey, disaster scenarios have been started to discuss. This thesis was conducted to reach the information to determine status of Turkish T&C industry and factors of gaining competitive advantage – especially information and communication technology factor – in non-quota era. For this purpose expectations and actual changes in business volumes of companies were questioned, and factors of gaining competitive advantage were discussed. In addition information and communication technology (ICT) tools are investigated in both utilization level and competitive advantage expectation. The results of study state that there is a negative expectation after quota elimination. The companies agree on all competitive advantage factors asked, especially making authentic design studies. ICT is also considered as a significant factor to gain competitive advantage. However there is a significant difference between ICT utilization and competitive advantage expectation. Since they believe the utilization of ICT will provide them serious competitive advantages, the companies’ utilization level is low. When the reasons for this difference are examined, lack of trained staff seems to be major reason. It is followed by costs of ICT investments.
Keywords: İşletmeler_Yönetim; Tekstil