Müzik öğretmenlerinin çoklu zeka kuramını uygulama durumlarının incelenmesi (Sakarya İli örneği) - Ayhan, Aysuda (My University, 2016)
Bu araştırma 2014-2015 eğitim öğretim yılında Sakarya ilinde görev yapan müzik öğretmenlerinin Çoklu Zeka Kuramını uygulama durumlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Sakarya ilinde görev yapan 49 müzik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma bulgularını müzik öğretmenlerine verilen anketler oluşturmuştur. Araştırma verilerinin analizinde SPSS paket kullanılmıştır. Frekans tabloları oluşturulmuş, karşılaştırmalı tablo kullanılarak ikili ilişkiler incelenmiştir. Araştırma sonucunda Çoklu Zeka Kuramının öğretmenler tarafından yeterince bilinmediği, müzik öğretmenlerinin büyük bir çoğunluğunun derslerinde Çoklu Zeka Kuramını uygulamadıkları, ancak eğitimcilerin Çoklu Zeka Kuramını bilmeseler dahi müzik derslerini ilgi çekici şekilde işledikleri saptanmış, okul şartlarının ve araç-gereç yetersizliğinin müzik dersini işlemeyi zorlaştırdığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Anahtar Sözcükler: Müzik, Çoklu Zeka, eğitim

This study was conducted to examine the status of music teachers who work in Sakarya in 2014-2015 academic year in terms of implementing theory of multiple intelligences. This research represents the screening model. Working group of the study is consisted of 49 music teachers who work in Sakarya. Surveys which were given to music teachers formed the research findings. In the analysis of data, SPSS program was used. Frequency tables were generated and bilateral relations were analyzed by using comparative table method. In the result of the study, it becomes clear that music teachers do not consider the theory of multiple intelligences sufficiently and do not implement the theory. Moreover, the study reveals the fact that physical conditions of classrooms are not sufficent enough for implementing the theory and this situation makes teaching lessons difficult. Key Words: Music, theory of multiple intelligences, education
Keywords: Çoklu zeka teorisi; Eğitim ve öğretim; Eğitim yöntemleri; Müzik; Sakarya; Türkiye