Tekstilde renk kombinasyonları - Çelebi, Neslihan (My University, 2013)
Günümüzde tekstil sektörünü renk trendleri yönlendirmekte, dolayısı ile bu alanda çok fazla çalışma yapılmaktadır. Hedef kitlelere yönelik renk seçenekleri, varyant çalışmalarıyla çeşitlendirilmekte ve çok alternatif üretilmektedir. “Tekstilde Renk Kombinasyonları” isimli bu tez çalışmasında mevcut varyant çalışmalarında kullanılan renk kombinasyonlarının bilimsel temele dayanan renk armonileri ile hem bu alanda çalışan tasarımcılara hem de öğrencilere referans olması amaçlanmıştır. Birinci bölümde rengin nasıl oluştuğu, bizim onu nasıl gördüğümüz, tarihsel süreçte nasıl gelişim gösterdiğinden; tekstil boyar maddelerinden ve armoni çeşitlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölüm uygulamada standart on ikili renk çemberi kullanılarak, renkler değiştirilmek sureti ile optik etkinin değişmesi sağlanmıştır. Bilimsel olarak 1 renkli (monokrom), 2 renkli (analog, komplementer), 3 renkli (bölünmüş komplementer, triad), 4 renkli armoni çeşitlerine örnekler yapılmıştır. Üçüncü sonuç bölümünde ise tüm çalışmalar neticesinde elde edilen sonuçlar açıklanmıştır. Renk, armoni, renk kombinasyonu, tekstilde armoni

Textile sector is lead by color trends nowadays, thus there are many studies in this field. Color options aimed at target audience are diversified by variant studies and a wide range of alternatives are produced. In this dissertation study, named “Color Combinations in Textile” available variant studies together with harmonies that based upon a scientific foundation are aimed to be a reference for both students and designers who work in the field. In the first chapter, how the color is formed, how we see it, how the color evolved through time; textile colorants and harmony varities have been discussed. In the second chapter, using standard twelve color circle scientific samples for monochromatic, analogue, complementary, split complementary, triad and double harmony varietes have been put into practice. Optical effect has been aimed to change by changing the places of the colors. In the third and the final chapter, the impressions and the conclusions that have been drawn as a result of the research and the study have been explained. KEY WORDS: Color, harmony, color combinations, textiles harmony
Keywords: Renk, Tekstil Sanatlarında; Tekstil Sanatları; Tekstil Tasarımı