Rekabet stratejileri ve yoğunlaşma: Türkiye’de çimento sektör analizi ve çimento sektöründe rekabet stratejileri - Büyükizgi, Hayrettin (My University, 2004)
The general characteristics, the interrelationship and value of cement sector to the economy are explained at the introduction of this research paper. In addition, the methods that will be used in the paper, and the broad purpose and scope of the paper are defined. At the first section, the concept of competition will be defined in terms of economics and laws then the intensity and intensity ratios will be explained. At the next stage, the market concept will be discussed and the place and the importance of the competition are going to be studied in various economic systems. The second section will begin with the definition of strategy and the explanation of relationships with the similar concepts and continue with the definition and purpose of strategic management. The set up of competition strategies and strategic management will also be examined in depth. Therefore, it will help us to determine a competition strategy in the next section. The third section examines the current stage of the Turkish cement sector in depth, and shows the historic development, product variety, market structure and foreign trade of the cement sector. The fourth and the last section give a definitive knowledge of analytic methods of competitive powers, and analyses the competition characteristic of the market. New strategic approaches are going to be determined and detailed according to the market characteristics. As a result, Porter's factors of competition are applied to the cement sector and the consequences are explained.

Çalışmanın giriş kısmında çimento sektörünün genel özelliklerinden ve ülke ekonomisine olan katkılarından, Türk ekonomisi içindeki öneminden ve karşılıklı ilişkisinden bahsedilmiştir. Ayrıca çalışmanın amaç ve kapsamı hakkında bilgi verilmiş ve izlenecek yöntem açıklanmıştır. Birinci kısımda; Rekabet Kavramı'nın iktisat literatürü ve hukuka göre nasıl tarif edildiği üzerinde durulacak ardından yoğunlaşmanın tanımı, yoğunlaşma oranları sırasıyla açıklanacaktır. Sonraki aşamada piyasa kavramı incelenecek ve çeşitli piyasa sistemleri içerisinde rekabetin önemi ve yeri tartışılacaktır. İkinci kısıma ise stratejinin tanımı ve benzer kavramlarla ilişkisinin açıklanması ile başlanacak, ardından stratejik yönetimin tanımı ve amaçları işlenecek ve rekabet stratejilerinin kurulması ve stratejik yönetim ile ilgili yaklaşımlar ele alınacaktır. Bu sayede çimento sektörü için rekabet stratejileri oluşturulması bölümüne hazırlık yapılmış olacaktır. Üçüncü kısımda; Türkiye çimento sektörünün mevcut durum analizi ayrıntılı olarak irdelenmiş, çimento sektörünün tarihi gelişimi, ürün çeşitleri, pazar yapısı, dış ticareti tablolarla açıklanmıştır. Dördüncü kısımda; Rekabetçi güçlerin analiz yöntemleri hakkında tanımlayıcı bilgiler verilerek sektörün nasıl bir rekabet yapısına sahip olduğu analiz edilecek ve buna uygun stratejiler yeni yaklaşımlarla değerlendirilerek detaylandırılacaktır. Bu bağlamda Porter'ın rekabeti belirleyici faktörleri çimento sektörüne uygulanmış ve sektör ile ilgili ulaşılan sonuçlar açıklanmıştır.
Keywords: Rekabet