Bilgisayar destekli proje tabanlı öğretim ile geleneksel proje tabanlı öğretim stratejilerinin, öğrencilerin fen bilgisi ve bilgisayar dersi akademik başarılarına ve portfolyo değerlendirme sonuçlarına etkilerinin karşılaştırılması - Dede, Dinçer (My University, 2008)
Günümüzde eğitim ortamları; araştırma ve geliştirmelerin beraberinde getirdiği yeni durumlara ve bulgulara uygun olarak yeniden düzenlenmektedir. Bu düzenlemeler sonucunda eğitim programlarına, uygulamalı eğitim ve alternatif değerlendirme modellerinin gelişimine paralel olarak; “probleme dayalı öğretim” ve “proje tabanlı öğretim” yöntemleri gibi yeni yöntemler eklenmiştir. Geleneksel öğretim yöntemlerinin yetersiz olduğu durumlarda kullanılabilecek bu yeni yöntemler; öğrenmenin merkezinde öğrencileri tutarak, onları daha üst düzey düşünme basamağına daha kolay ulaştırmayı ve bilgilerini öğrencilerin kendilerinin yapılandırmalarını amaçlamaktadır. Bu bağlamda; geleneksel öğretim yöntemlerine alternatif olarak geliştirilen ve öğrenciyi eğitim sürecinin merkezine alan yöntemlerden biri de proje tabanlı öğretim yöntemidir. Proje tabanlı öğretim yaklaşımında, öğrenciler gruplar halinde ve grup içi işbirliği içerisinde projelerini hazırlarken; öğretmenler öğrencilerin sınıf içi ve sınıf dışı proje geliştirme süreçlerini gözlemleyerek çalışmalarına rehberlik yaparlar. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin çok hızlı ilerlemesi, teknolojik olanaklardan okul ve sınıf ortamında da yararlanılmasını kaçınılmaz bir duruma getirmiştir. Sınıf ortamında teknoloji kullanımı doğrudan öğrenmeyi artırmaz. Ancak, sınıfta teknoloji kullanımı uygun bir öğretme-öğrenme kuramıyla bütünleştirilirse; öğrencilere zengin öğrenme olanakları sunabilir. Bu bağlamda; teknolojinin öğrenmeyi destekleyebilmesi, uygun öğretme ve öğrenme kuramlarının birlikte kullanımıyla olanaklıdır. Proje tabanlı öğrenme; teknoloji ve yapılandırmacı öğrenme kuramının temel ilkeleriyle bütünleştirilerek kullanıldığında öğrencilerde çok yönlü öğrenme ürünleri oluşturabilir. Bilgisayarın bu özelliğini proje geliştirme sürecinde kullanmak eğitimin daha kaliteli olabileceği düşüncesini gündeme getirmiştir. Araştırmamızda; bilgisayar destekli proje tabanlı öğretim stratejisi ile geleneksel proje tabanlı öğretim stratejisinin öğrencilerin fen bilgisi ile bilgisayar dersi akademik başarılarına ve portfolyo değerlendirme sonuçlarına etkileri araştırılmıştır. Araştırma; İstanbul Bahçelievler Org. Eşref Bitlis İlköğretim Okulunda, 2006–2007 eğitim-öğretim döneminde öğrenim gören 4. ve 7. sınıflardan oluşturulan 146 kişilik öğrenci grubu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Öğrencilere uygulanan öğretim yöntemine göre; fen bilgisi dersi, bilgisayar dersi ve ürün dosyası geliştirme (portfolyo) başarıları karşılaştırılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla 3 değerlendirme formu ve 3 farklı test aracından yararlanılmıştır. Öğrencilerin portfolyolarını ürün değerlendirme kriterleri açısından değerlendirmek amacıyla; Ürün Dosyası Değerlendirme Formu (ÜD-DF) ve Akran Değerlendirme Formu (A-DF) oluşturulmuştur. Ayrıca öğrencilerin akademik başarılarını ölçmek amacıyla Fen Bilgisi Başarı (FB-BT) ve Bilgisayar Başarı (B-BT) testleri oluşturulmuştur. Araştırmada öğretim yöntemi değişkenine göre Başarı Testleri arasındaki farklılığı belirlemek amacıyla Bağımsız Grup T-Testi; Ürün Dosyaları (portfolyo) arasındaki farklılığı belirlemek amacıyla da Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında kullanılan istatistiksel işlemlerde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiş ve elde edilen tüm sonuçlar çift yönlü olarak sınanmış; istatistiksel işlemler SPSS 13.0 paket programıyla hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin akademik başarılarının ve ürün oluşturma başarılarının öğretim yöntemine göre farklılaştığı belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre; bilgisayar destekli proje tabanlı öğretim yöntemi uygulanan öğrencilerin akademik başarılarının geleneksel proje tabanlı öğretim yöntemi uygulanan öğrencilere göre anlamlı olarak genelde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyet özelliğinin öğrenci akademik başarısı ve ürün dosyası geliştirme (portfolyo) başarısı üzerindeki etkilerinde ise genel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Anahtar Sözcükler: Bilgisayar destekli eğitim, proje temelli öğrenme yöntemi, portfolyo, öğretim teknolojileri.

Nowadays, learning environments have been rearranged in line with the new situations and discoveries brought in the train of research and development activities. As a result of these rearrangements, new methods such as “problem based learning” and “project based learning” are added to training programs in addition to the development of applied learning and alternative assessment methods. These new methods which can be employed when the traditional teaching methods remain insufficient to meet needs and requirements of the students target to emphasis on bringing students to a higher level of thinking level and enable them to structure their knowledge by putting students in the center of learning. In this context, one of the methods developed as an alternative to traditional teaching methods and that puts students into the centre of learning is the project based learning. In project based learning approach, learning environments are designed to reflect a collaborative environment whereas students prepare their projects working in teams or groups in a collaborative fashion teachers assume a mentor or guide role and provide guidance for their preparation studies by observing their project development process both in and out the classroom. With the current rapid pace of development of information and communication technologies, technological possibilities have become an unavoidable part school and classroom environments. Use of technology in the classrooms and learning environments does not directly increase the level of learning. However it may provide rich learning possibilities to students when use of technology in classrooms and learning environments is integrated with an appropriate teaching-learning approach. In this context, technology may provide support to learning process only provided that use of technology is combined with appropriate learning and teaching methods. Project based learning may provide multidimensional learning products for students when it is used by being integrated with the basic principles of technology and constructivist learning theory. The features of computers brought up the idea that use of such features in project development process will enable education to become significantly more effective and achieve a higher level of quality. In our paper, we searched thoroughly the impacts of the project based computer aided training strategy and conventional project based training strategy on the academic achievement of students in their science and computer courses and on the results of portfolio assessment. The research was conducted on a group of 146 students that receive training in 2006-2007 training year in the 4th and 7th grade of Istanbul Bahçelievler Org. Eşref Bitlis Primary School. Achievements of success of the students in science and computer classes and in product file development (portfolio) were compared with regard to the training methods applied to these students. In the research study, 3 different evaluation forms and 3 different testing tools were used in order to gather data. A Product File Evaluation Form and a Peer Evaluation Form are developed in order to allow evaluation of students’ portfolios in terms of product evaluation criteria. In addition to the foregoing, tests were designed to evaluate achievement of success of the students in their Science Courses (Science Courses Success Test) and Computer Courses (Computer Courses Success Test). In the research Independent Group T-Test was employed in order to identify the differences between the Success Tests with regard to the variable of training method whereas Mann-Whitney U test was used in order to determine the differences between the Product Files (Portfolio). In the research, the level of statistical significance was set at 0.05 and the results obtained were double-sided tested and all statistical analyses were performed using SPSS 13.0 package program. As a result of the research, it was found that academic achievements of the students and their successes in developing products differed from each other with regard to the training methods employed. According to the results it was determined that in general the academic achievements of the students who were subjected to project based computer aided learning method are significantly higher than the students who were subjected to conventional project based learning method. In addition to the foregoing no significant differentiation was observed in respect of impacts of gender characteristics neither on the academic achievements of the students nor on their successes in product file development. Key Words: Computer assisted education, project based learning method, portfolio, instructional technologies.
Keywords: Akademik Başarı; Akademik Başarı_Fen Bilgisi; Bilgisayar Destekli Öğretim; Proje Tabanlı Öğretim