Performans baskısı: sağlık sektöründe bir araştırma - İrisöz, Senem (My University, 2013)
Performans Baskısı, Performans Değerlendirme, Örgütsel Stres, Örgütsel Adalet ÖZET PERFORMANS BASKISI: SAĞLIK SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA Çalışma yaşamında kuşkusuz ki işletmelerin en önemli girdi kaynaklarından birisi insan faktörüdür. İşletmeler açısından bu denli öneme sahip olan insanın da iş yaşamı içerisinde çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalması muhtemeldir. Özellikle son yıllarda insan kaynaklarının önem kazanmasıyla birlikte performans değerlendirme sistemlerinin de işletmelerde yoğun bir şekilde kullanılmaya başlandığı gözlemlenmektedir. Performans değerlendirme sisteminin birey üzerinde olumlu etkileri olduğu kadar bireyi olumsuz yönde etkileyen yönleri de bulunmaktadır. Çeşitli nedenlerle işletme yapısına, kültürüne, yapılan işin içeriğine ya da bireyin beklentilerine vb. uygun hazırlanmayıp yapılmış olan performans değerlendirme sistemlerinde görülmektedir ki bireyler söz konusu durumdan olumsuz etkilenerek ilk önce strese maruz kalmaktadırlar. Performans değerlendirme ve stres kavramlarının sonucu olarak da karşımıza performans baskısı çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında; örgütsel stres, performans değerlendirme sistemi ve söz konusu kavramlar neticesinde ortaya çıkan performans baskısı incelenmiştir. İnceleme esnasında öncelikle örgütsel stres ve performans değerlendirme kavramları ele alınarak literatür taraması yapılmış sonrasında performans baskısı kavramı ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise performans baskısının (performans değerlendirmenin psikolojik boyutunun) bireyler üzerindeki etkisini daha net görebilmek adına durumu doğrudan adayların bakış açısıyla değerlendirebilmek için örnek olay çalışmasına yer verilmiştir. Bahsi geçen örnek olaylar; İstanbul Avrupa Yakası’nda bir devlet hastanesinde çalışan uzman doktorların süreçle ilgili olarak birebir yaşamış oldukları olaylardır. Olayların her biri adayların kendi ifadeleriyle aktardıkları, gerçek, kişilerin kendi başlarından geçmiş olan ve kendine has özellikler taşıyan olaylardır. Örnek olayların doğrudan aktarılmasının ardından paylaşılan olaylardan çıkan sorunların literatüre dayanılarak yorumlanmasına da yer verilmiştir. Performance Pressure, Performance Evaluation, Organizational Stress, Organizational Justice

PERFORMANCE PRESSURE: A STUDY IN HEALTH SECTOR In professional life, human factor is without doubt one of the most important input sources of enterprises. Humans with such importance for enterprises presumably face some problems in professional life. Especially in the last few years it has been observed that in the enterprises, performance evaluation systems are used more often, as the human resources gain importance. The performance evaluation system has positive effects on the individual, yet it has as much negative effects as well. With the performance evaluation systems which are not properly prepared for the enterprise structure, culture, content of work or expectation of the individual etc., it is observed that the individuals get affected negatively and become exposed to stress first . Performance pressure arises as a result of the concepts performance evaluation and stress. In this study, organizational stress, performance evaluation system and performance pressure which arises from these concepts are analyzed. During analysis, first, organizational stress and performance evaluation were screened through database; afterwards the other concept –performance pressure - was investigated thoroughly. In the last part of the thesis, a sample incident study was given in order to observe clearly the effect of performance pressure on individuals (the psychological aspect of performance evaluation) directly from their perspective. Alluded sample incidents are from doctors with diverse specification areas who work in a state hospital on the European side of Istanbul, who personally experienced these incidents related to the process. Each incident is real, quoted by the self-expression of the candidate, experienced by the candidate himself/ herself and unique by its characteristics. Lastly, after direct citation of the sample incidents; comments on the problems which are understood from the shared incidents are given. The comments are based on the sources.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Endüstriyel İlişkiler; Endüstriyel Yönetim; İş Stresi; Örgütsel Bağlılık; Personal Yönetmi