Politik pazarlamada etik ve bir uygulama - Ozansoy, Tuğçe (My University, 2004)
Demokrasi ile yönetilmekte olan tüm toplumlarda düzenlenen seçimler demokrasinin doğal bir sonucudur ve halkı yönetme amacıyla yola çıkmış aday ve liderlerin de kendilerini etkin şekilde tanıtmaları önem taşımaktadır. Politik pazarlama uygulamaları ile adayların seçmenlere vermeyi amaçladıkları mesajlar etkin bir şekilde düzenlenmekte ve seçmenlere iletilmektedir. Özellikle Türkiye gibi çok fazla partinin seçimlere katıldığı ülkeler açısından politik pazarlama uygulamaları büyük önem taşımaktadır . Son yıllarda oy verme yaşının düşürüldüğü de varsayıldığında politik pazarlama faaliyetlerinin ilk kez oy kullanacak seçmenleri etkileme konusundaki etkisi ortaya çıkmaktadır. Toplumu yönetmek üzere yola çıkmış olan kişilerin topluma saygı duyması çok önemlidir. Sadece ahlaklı olmak bile bir politikacının rakiplerinin önüne geçmesini sağlayabilecek ve seçimleri galip olarak bitirmesini mümkün kılabilecektir. Politik hayatında etik kurallarını benimsemenin yanında politikacların seçim dönemlerinde yürütmekte oldukları tanıtım faaliyetlerinde de ahlaklı davranmaları gerekmektedir. Bu çalışmanın temel amacı politik pazarlama alanında etik kuralları ortaya koyabilmek ve genç seçmenlerin etik konnusundaki hassasiyetleri konusunda bilgi verebilmektir. Bu amaçla hazırlanmış çalışmada temel olarak politik pazarlama kavramı ve politik pazarlama uygulamaları içersinde etiğin yeri açıklanmaya çalışılacaktır. In all of the nations which practice democracy, elections are a natural result of democracy and it is important for the leaders who are aiming to administer their society, to introduce themselves in the most effective way. With the Political Marketing practices, the messages that are to be given by the electives to the voters are prepared and announced to the voters in the most effective way. Political Marketing poses a great importance especially in countries like Turkey where a lot of political parties attend the elections. In recent years when decreased voting age is taken in to account, political marketing activities' importance is recognized for it's affects on the young first-time voters. It is very important for the leaders to respect the society, which they aim to administer. Even only being decent will be enough to pass their competitors and win the elections. Besides adopting ethical rules during his/ her political life, the politician should act decently during their election campaigns. The basic goal of this thesis is to put forward political marketing ethics for consideration and to give information about the young voter's sensitivity for the ethics. Prepared with these purposes, this thesis is basically explaining the concept of political marketing and the place of ethics in the political marketing practices.
Keywords: Genel yönetim; Pazarlama; Pazarlama yönetimi; Üretim Yönetimi