Viyana Avusturya Milli Kütüphanesinde kayıtlı Rüstem Paşa Tarihi (Vr. 1b-120b) (İnceleme-metin) - Yılmaz, Dilek (My University, 2016)
Bu çalışma, Rüstem Paşa Tarihi’nin, Avusturya Milli Kütüphanesi (Österreichische Nationalbibliothek) Cod. Mixt. 339’da kayıtlı olan Viyana nüshasının varak 1b-120b arasındaki bölümünün transkripsiyonu ve değerlendirmesini esas alan bir incelemedir. İncelediğimiz bu nüsha, XVI. yüzyılda kaleme alınan Rüstem Paşa Tarihi’nin en kapsamlı nüshası olup, bu haliyle, Türklerin kökeninden, Oğuzlardan ve Selçuklulardan bahsedip, Osmanlı Devleti’nin ortaya çıkışından 1561’e kadar gelen olayları içermektedir.

This study is a research which is mainly based on the transcription and evaluation of the foils between 1b-120b of Vienna manuscript which is registered at the Austrian National Library (Österreichische Nationalbibliothek) Cod. Mixt. 339 of Rustem Pasha’s Chronicle. The manuscript is the most comprehensive one which was written in the XVI century. It includes the rise of Ottoman Empire and the events until 1561, mentioning the origins of Turks, Oghuzs and Seljuks.
Keywords: Tarih (Yeniçağ); Türkiye