Effect of customer gender in CRM applications - Kökkız, Melek Billur Gündüz (My University, 2011)
CRM UYGULAMALARINDA CİNSİYETİN ETKİSİ Müşteriler şirketlerin sahip olduğu en önemli varlıkların başında gelmektedir. Günümüzde şirketler, içinde bulundukları sürekli artan rekabet ortamında müşterilerini sadece uygun fiyat politikası ile ellerinde tutamamaktadır. Gün geçtikçe gelişen teknolojik imkanlar ve farkındalık seviyeleri bireylerin mal ve hizmet temini sırasında talep ve beklentilerini arttırmaktadır. Bu sebeple şirketler mevcut müşterilerini kaybetmemek ve yeni müşteriler kazanma amaçlı olarak stratejiler geliştirmektedir. Müşteri İlişkileri Yönetimi, şirketlerin bu amaçla en çok başvurduğu yöntemlerdendir. Bu çalışmada ilişki kavramından yola çıkarak müşteri, Müşteri İlişkileri Yönetimi ve cinsiyet kavramları açıklanmıştır. Çalışmanın araştırma bölümünde insan davranışlarında büyük etkisi olan cinsiyetin müşteri ilişkileri yönetimi uygulamalarındaki etkisi araştırılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi sonucunda, Müşteri İlişkileri Yönetiminin belirli uygulamalarında kadın ve erkeklerin tercihlerinde farklılıklar olduğu görülmüştür. Müşter İlişkileri Yönetimini benimseyen şirketlerin bu tür cinsiyet temelli farklılıkları göz önüne almaları yararlı olacaktır. Cinsiyete gore değişiklik gösteren durumlarda hedef cinsiyeti yakalamak için Müşteri İlişkileri Yönetimi uygulamaları gözden geçirilmelidir.

EFFECT OF CUSTOMER GENDER IN CRM APPLICATIONS Customers are companies’ one of the most important assets. Being in continuously increasing competitive environment companies are not able to retain their customer only with appropriate pricing policies. Day by day improving technological capabilities and increasing awareness levels raises individual’s demands and expectations in procurement of goods and services. For this reason, companies develop strategies to retain existing customers and acquire new customers. Customer Relationship Management is one of the most applied methodology for this purpose. In this study, the concept of relation, customer, Customer Relationship Management and gender concepts are described. In the study the effect of gender, which affects human behaviors, in Customer Relationship Management is analyzed. The data analysis revealed that women and men preferences and the effect of the applications may differ in various applications of Customer Relationship Management. It is beneficial for the companies implementing Customer Relationship Management to take into consideration these kinds of gender-based differences because if any difference occurs according to gender, Customer Relationship Management applications should be revised so as to sustain or capture the targeted market gender.
Keywords: Müşteri İlişkileri Yönetimi; Müşteri Tatmini; Üretim Yönetimi