PORTATİF TIG KAYNAK FİKSTÜRÜ İLE BİRLEŞTİRİLEN AISI 304L ÖSTENİTİK PASLANMAZ ÇELİKLERİN MİKROYAPI VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2020)
TIG kaynak yöntemi genellikle paslanmaz çelik ve alüminyum alaşımlarının kaynağında kullanılmaktadır. Düşük ısı girdisi sebebiyle ince sacların kaynağında tercih edilmektedir. TIG torcunun kaynak yapılacak yüzeyden sapmaması, kaynak yapılacak numunelerin stabil olması ve ark kararlılığı kaynak kalitesi için önemli etkenlerdir. Bu nedenle fikstür kullanımı TIG kaynak çalışmaları için önemli bir ekipmandır. Bu çalışmada, çok değişkenli portatif ve sabit bir fikstür tasarlanmıştır. Birleştirilecek numunelerin sabitlenmesi, titreşim problemini en aza indirgeme ve ısı girdisi bazlı problemler için çözüm önerisi bulunmaktadır. Önerilen fikstür en az iki eksenli makineler için uyarlanabilir bir tasarıma sahiptir. Farklı uzunluk ve genişlikteki levha ve kesitler bu teknik ile distorsiyona maruz kalmadan kolayca birleştirilebilmektedir. Bununla birlikte yöntemde ısı girdisini azaltmak için bakır altlık ve alüminyum soğutucu profil kullanılmıştır. Tasarımı yapılan fikstür ile yarı-otomatik şekilde kaynak işlemi yapılan 304L östenitik paslanmaz çelikler, manuel kaynaklı paslanmaz çelikler ile kıyaslanmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir.

TIG welding method is generally used for welding stainless steel and aluminum alloys. It is preferred for the welding of thin sheets due to its low heat input. The fact that the TIG torch does not deviate from the surface to be welded and the arc stability are extremely important factors for welding quality. For this reason, the use of fixtures is an important equipment for TIG welding work. In this study, a multivariable portable and fixed fixture is designed. There are suggestions for fixing the samples to be combined, minimizing the vibration problem and solutions based on heat input. The designed fixture has an adaptable for at least two-axis machines. Sheets of different lengths and widths can be easily welded with this technique without being exposed to distortion. However, copper planch and aluminum cooling fin are used in the method to reduce heat input. Semi-automatically welded 304L austenitic stainless steel sheet materials were compared with manually welded stainless steels and the results were evaluated.
INVESTIGATION OF MICROSTRUCTURE AND MECHANICAL PROPERTIES OF AISI 304L AUSTENITIC STAINLESS STEELS JOINED BY PORTABLE TIG WELDING FIXTURE