Camellia sinensis ekstraktının lactobacillus plantarum ve escherichia coli gelişimi üzerine etkisinin incelenmesi - Taş, Kübra (My University, 2022)
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı; Camellia sinensis (yeşil çay) bitki ekstraktının Escherichia coli ve Lactobacillus plantarum gelişimi üzerine etkilerini incelemek; minimum inhibisyon konsantrasyonu (MİK) ve minimum bakterisidal konsantrasyon (MBK) değerlerini belirlemektir. Gereç ve yöntem: Çalışmada incelen yeşil çay ekstraktı T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylı bir markadan seçilmiştir. Patojen bir bakteri olan E. coli ve probiyotik bir bakteri olan L. plantarum üzerine gelişimi Broth mikrodilüsyon yöntemi ile incelenmiş, buna göre ekstraktın MİK ve MBK değerleri belirlenmiştir. İstatistiki analizler SPSS 22.0 yapılmış ve anlamlılık değeri p<0,05’te incelenmiştir. Bulgular: Çalışma sonucunda yeşil çay ekstraktının E. coli gelişimini inhibe ettiği görülmüştür. Yeşil çay ekstraktının E. coli üzerindeki MİK değeri 1,56 mg/ mL olarak saptanmıştır. 25,0; 12,5 ve 6,25 mg/ mL yeşil çay konsantrasyonlarının L. plantarum gelişimini uyardığı belirlenmiştir. Sonuç: Yeşil çay ekstraktının E. coli üzerine antimikrobiyal etkisi, L. plantarum üzerine ise gelişimini uyarıcı etkisi olduğu görülmüştür.

Objective: The aim of this thesis study; to examine the effects of Camellia sinensis (green tea) plant extract on the growth of Escherichia coli and Lactobacillus plantarum; it is to determine the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBK) values. Material and Method: The green tea extract examined in the study was selected from a brand approved by the Republic of Turkish Ministry of Agriculture and Forestry. The growth on the pathogenic bacterium E. coli and the probiotic bacterium L. plantarum were investigated by Broth microdilution method. Accordingly, MIC and MBK values of the extract were determined. Statistical analyzes were made with the SPSS 22.0 program, and the significance value was analyzed at p<0.05. Results: As a result of the study, it was observed that green tea extract inhibited the growth of E. coli. The MIC value of green tea extract on E. coli was determined as 1,56 mg/ mL. It was determined that 25,0; 12,5 and 6,25 mg/ mL green tea concentrations stimulated the development of L. plantarum. Conclusion: It has been observed that green tea extract has an antimicrobial effect on E. coli and a stimulating effect on L. plantarum.
Keywords: Bitki ekstreleri; Escherichia coli; Lactobacillus plantarum; Lactobacillus plantarum Escherichia coli; Minimum Inhibitory Concentration; Minimum İnhibisyon Konsantrasyonu Green tea extract; Plant extracts; probiotic bacteria; probiyotik bakteri; Vitaminler; Vitamins; Yeşil çay ekstraktı