Türkiye'de suç coğrafyası kavramının emniyet teşkilatı eğitimi açısından değerlendirilmesi - Büyükgüçlü, Abdülkadir (My University, 2017)
Ülkemizde suçla mücadele için özel olarak dizayn edilmiş programların geliştirilmesine ve uygulanmasına büyük ihtiyaç vardır. Ancak ülkemizde konuya ilişkin gerek güvenlik birimlerine gerekse güvenlik politikalarına yön veren insanlara rehberlik edebilecek yeterli düzeyde bilimsel veri bulunmamaktadır. Oysaki suçla mücadele yalnız bilimin ışığıyla sağlanabilir. Ülkemizdeki suç coğrafyası ile ilgili çalışmaların birkaç bölgesel inceleme ile sınırlı kaldığı ve uluslararası düzeyde yapılmış bir örneğinin bulunmadığı dikkat çekmektedir. Konunun durumu bu hâldeyken suç coğrafyası kavramının güvenlik güçleri için bir eğitim konusu hâline getirilmesi dile getirilmiştir. Bu çalışmada, suç ve coğrafya arasındaki bağlantı araştırılarak coğrafi şartların suç ve suç türlerinin oluşmasında ne gibi etkilerinin olduğuna, suç coğrafyası hususunda özellikle Emniyet Teşkilatında görevli polisleri ilgilendiren noktaların belli başlık ile alt başlıklar hâlinde anlatılarak suç coğrafyası kavramının Emniyet Teşkilatı personelinin eğitimi açısından önemine değinilecektir. Bu bağlamda elinizdeki bu çalışma, polis kuvvetlerinin yetiştirilmesinde suç coğrafyası eğitiminin verilmesinin polislerin başarısının artmasında ve mesleklerinde profesyonelleşmesindeki etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, görüşme ve doküman analizi veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik nitel sürecin izlendiği bir nitel araştırmadır. Bu yöntemle suç ve coğrafya arasındaki bağ ortaya konulmaya çalışılacaktır.

There is a great need in our country for programs specially designed and developed to fight against crime. However, in our country, there isn’t adequate scientific data which neither enhance the security units, policies nor guide the people. Yet, fight against crime can only be provided by means of science. That the studies of crime geography is limited by a few local studies and that there isn’t a national study of it is obvious. Although the situation is this, crime geography as an educational program for the security units hasn’t been mentioned at all. In this research, after examining the relation between crime and geography, what effects geographical conditions have on crimes and on the emergence of its different kinds will be studied under certain headings and subheadings regarding especially the officers in duty in law enforcement agencies and the significance of the crime geography will be emphasized. In this context, this research has been done to study the effects of being educated about the crime geography on the officers’ success and their professionalism in the field. A qualitative research method which includes execution of events in a realistic and holistic environment and also interviews along with analysis of documents will be used in the study. With this method the relation between crime and geography will be examined.
Keywords: Araştırmalar --- Türkiye; Coğrafya; Coğrafya Öğretimi Crime; Crime Geography; Emniyet teşkilatı; Geography Teaching; Police Corps; Polis Teşkilatı; Suç; Suç Coğrafyası; Suçlar; Türkiye