Bazı antibiyotik kombinasyonlarının, post antibiyotik etkileri ve post antibiyotik lökosit aktivite artışı üzerine etkisi - Rayaman, Erkan (My University, 2010)
Bazı Antibiyotik Kombinasyonlarının, Post Antibiyotik Etkileri Ve Post Antibiyotik Lökosit Aktivite Artışı Üzerine Etkisi Çalışmamızda, imipenem, meropenem ve sefepimin, amikasin ile olan kombinasyonlarının Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853’e ve klinik örneklerden elde edilen duyarlı ve dirençli P.aeruginosa suşlarına karşı, imipenem ve meropenemin vankomisin ile olan kombinasyonlarının, Staphylococcus aureus ATCC 29213’e ve klinik örneklerden elde MRSA ve MSSA suşlarına karşı, öncelikle farklı konsantrasyonlardaki antibiyotiklerin tek başına ve kombinasyonlarının, in vitro koşullardaki postantibiyotik etkileri (PAE) ve Postantibiyotik lökosit aktivite artışı (PALE) değerlerinin araştırılması amaçlanmıştır. PAE tespitinde bakteriler, tek başına ve kombinasyon halindeki antibiyotiklerle 1 saat temas ettirilmiş, sonra santrifüjleme ve yıkama yapılarak antibiyotik uzaklaştırılmış ve koloni sayımı yapılarak PAE süresi belirlenmiştir. PALE tespitinde, bakteriler, tek başına ve kombinasyon halindeki antibiyotiklerle 2 saat temas ettirilmiş, sonra santrifüjleme ve yıkama yapılarak antibiyotik uzaklaştırılmış ve polimorf nüveli lökositlerle ile bakteriler karşılaştırılarak, 0.,2. ve 4. saatlerde örnek alınarak bakteri sayısındaki azalmalar tespit edilmiştir. Sefepim, P.aeruginosa suşlarına karşı tek başına kullanıldığında, negatif PAE süreleri elde edilmiştir. Amikasinle kombine edildiğinde ise pozitif PAE süreleri elde edilirken, bu değerler amikasinin tek başına oluşturduğu PAE süresinin altında olmuştur. P.aeruginosa ve S.aureus suşlarında denenen diğer antibiyoikler ve kombinasyonları belirgin PAE süreleri göstermiştir. Çalışmamızda, MSSA ve MRSA şuşlarında, imipenem ve meropenemin vankomisinle olan tüm kombinasyonları 2. ve 4. saatte, duyarlı ve dirençli P.aeruginosa şuşlarında, meropenemin amikasinle olan tüm kombinasyonları 2. saatte, duyarlı P.aeruginosa şuşlarında meropenem1MİK+ amikasin1MİK kombinasyonu hariç tüm kombinasyonları 4. satte PNL’ler tarafından öldürülen bakteri sayısını kontrole göre, istatistiksel olarak artırmıştır. Postantibiyotik etki, postantibiyoik lökosit etki artışı, antibiyotik kombinasyonları, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus

Postantibiotic effect and postantibiotic leukocyte enhancement of some antibiotic combinations. It was aimed to investigate the in vitro postantibiotic effect (PAE) and postantibiotic leukocyte enhancement (PALE) at different concentrations of imipenem (I), meropenem (M) and cefepime (C), alone and I-A, M-A and C-A combination against P.aeruginosa ATCC 27853 and, clinically isolated susceptible and resistant P.aeruginosa strains; I, M, and vancomycine (V) alone and I-V and M-V combinations against S.aureus ATCC 29213 and clinically isolated MSSA and MRSA strains. During PAE experiment, the bacteria were exposed to antibiotics alone and their combination for 1 hour, then the antibiotic was removed by centrifugation and washing and after that the PAE time was determined by colony counting. During PALE experiment, the bacteria were exposed to antibiotics alone and their combinations for 2 hours; then the antibiotic was removed by centrifugation and washing and by putting polymorphonuclear leukocyte and the decrease in bacterial count was determined by sampling at 0., 2. and 4. hours. Negative PAE times were determined when cefepime is used against P.aeruginosa strains, while cefepime is combined with amikacin positive PAE times are obtained, and these values are under the PAE time of amikacin. The other antibiotics which are used on P.aeruginosa and S.aureus isolates and also their combinations have shown clear PAE times. In MSSA and MRSA isolates in all combinations of V with I and M during 2. and 4. hour; in susceptible and resistant P.aeruginosa isolates, in all of the combinations of M with A during the 2. hour all and the 4. hour the susceptible isolates except M1MIC-A1MIC combination have statistically increased the number of bacteria killed by PMNs. Postantiobitic effect, postantibiotic leukocyte enhancement, antibiotic combination, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus
Keywords: Farmasötik Mikrobiyoloji