Kalite maliyetleri ve beyaz eşya sektöründen bir uygulama - Şen, Şenol (My University, 1999)
BÖLÜM 1'de Toplam Kalite Yönetimi Tanımlanarak bu yönetim ile ilgili temel kavramlar ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır.Bununla birlikte TKY uygulaması anlatılarak Kalite Maliyetlerinin TKY içindeki yeri belirtilmiştir. BÖLÜM 2'de Kalite maliyetleri tanımlanarak sınıflandırılmıştır.Kalite Maliyetleri sınıflandırılırken her bir kalite maliyeti kalemi ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.Daha sonra Kalite Maliyetleri'nin hangi kaynaklardan elde edildiğine değinilerek bu maliyet sisteminin nasıl oluşturulduğunu ve oluşturulmasındaki amaçlar anlatılmıştır.Ayrıca Kalite Maliyetleri'nin raporlanması ve analizlerinin nasıl yapıldığına değinilmiştir.Analizler yapılırken kullanılan teknikler tek tek ele alınarak ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. BÖLÜM 3'de Beyaz Eşya Sektöründeki bir işletmenin kalite maliyet uygulaması ele alınmıştır.Öncelikle Beyaz Eşya sektörü incelenmiştir.Bu inceleme yapılırken sektörün son yıllardaki durumu ele alınmış ve değerlendirilmiştir. Bu sektörün bünyesinde bulunan bir işletmenin kalite maliyet çalışmasına geçilmiştir. Öncelikle işletmenin tarihçesi ve değerleri anlatılarak işletme hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra bu işletmede yapılan uygulama ile ilgili bulgular ortaya konularak işletmenin kalite maliyetleri literatürle karşılaştırılmıştır.Son olarak da sonuçlar anlatılarak öneriler dile getirilmiştir. In part 1 Total Quality Management is decleared through detailed explanation of the basic definitions. By explaning the Total Quality Management Quality Costs has also found its place in the part one. In the part 2 the Quality Costs are classificated and every single class in details explained . Moreover considering the sources of the Quality Costs, costing system and aims of it are explained. Furthermore reports and structure analyses of the quality costs are also included. In these analyses every single technic that is used is in proper detailed way explained. In Part 3 the sector white goods has included the application of the quality costs. Fırst of all the sector of white goods is analised. By doing this analyses the stage in this sector in the last few years is included and also notificated. In the part of this sector working of the quality costs of the company are passed through. Information of the company is given through its history and values. Afterwards the final results of the this application are compared to those from the litarature and finaly suggestions for the posible solutions are offered.
Keywords: KALİTE MALİYETİ; ÜRETİM-EKONOMİ