Egzersizin gestasyonel diyabetli gebe kadınların kan şekeri profilleri üzerine etkisinin incelenmesi - Yurdagül, Rabia (My University, 2011)
1. ÖZET Gestasyonel diyabet (GD) ilk kez gebelikte ortaya çıkan ya da gebelik sırasında tanı konulan glukoz tolerans bozukluğudur. Tüm gebelerin yaklaşık %3-5’inde görülmekte, maternal ve fetal hastalık ve ölüm riskini artırmaktadır. Bu araştırmanın amacı serbest egzersiz uygulayan gestasyonel diyabetli gebe kadınlarda, uygulanan serbest egzersizin kan şekeri profilleri üzerine etkisini tespit etmektir. Yarı deneysel modelde gerçekleştirilen araştırmaya, 18-49 yaş aralığında 24.-27. gestasyon haftasında bulunan, 100 g oral glukoz tolerans testi (OGTT) yapılarak American Diabetes Association (ADA) kriterlerine göre GD tanısı almış, herhangi bir ikinci hastalığı bulunmayan ve egzersiz yapma engeli olmayan 29 gebe kadın gönüllü olarak katılmıştır. Tavsiye edilen serbest yürüyüş egzersizlerini yapan 15 katılımcı egzersiz grubunu, doktor tavsiyesine uymayarak kendi iradeleriyle yürüyüşleri yapmayan 14 katılımcı doğal kontrol grubunu oluşturmuştur. Egzersiz grubu katılımcıları 4 hafta boyunca gebelik haftalarına uygun enerji ve besin öğelerini içeren diyet programını uygulamış ve serbest yürüyüş egzersizlerini yapmışlardır. Egzersiz yapmayan grup katılımcıları ise sadece diyet programını uygulamışlardır. Araştırmanın bağımlı değişkeni olan açlık ve tokluk kan şekeri değerleri uygulama öncesinde ve sonrasında ölçülmüştür. Araştırmanın sonunda egzersiz grubunun açlık kan şekeri ve tokluk kan şekeri değerlerinde egzersiz yapmayan gruba göre anlamlı bir düşüş tespit edilmiş ve sonuç olarak egzersizin kan şekerini düşürmede etkili olduğu görülmüştür. Anahtar Sözcükler Gebelik, Gestasyonel Diyabet, Egzersiz, Diyet, Kan Şekeri 2.

Examination of the effect of exercise on blood glucose profiles with gestational diabetic pregnant women Gestational diabetes (GD) is defined as any degree of glucose intolerance with onset or first recognition during pregnancy. Approximately 3-5% of all pregnant women have GD which increases the risk for maternal and fetal morbidity and mortality. The aim of the present research was to evaluate the effect of the walking exercise on blood glucose profiles of the gestational diabetic pregnant women. A quasi-experimental design was utilized with 29 volunteer pregnant women, in 24th-27th gestation week, through the ages 18-49, had the GD diagnosed according with the criteria American Diabetes Association (ADA) by having oral glucose tolerance test (OGTT) of 100 g and who have no limitation for exercise and have no secondary disease. Gestational diabetic women assigned into 2 groups: an exercise group (n=15) submit advised walking exercise and and a nonexercise group (n=14) not submitted adviced self-control walking exercise by their doctor’s. The exercise group engaged walking exercise and diet program and the nonexercise group engaged only diet program for during 4 weeks. Dependent variables of the research included fasting and postprandial plasma glucose levels were measured before and after exercise intervention. At the end of the research fasting and postprandial plasma glucose levels of the exercise group was significantly lower than the nonexercise group. Results of the present study revealed that the exercise was found effective in the reduction of blood glucose. Key Words Pregnancy, Gestational Diabetes Mellitus, Exercise, Diet, Blood Sugar
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Egzersiz; Egzersiz_Kadın