Arap krizi çerçevesinde Libya iç savaşı - Saidakhmedova, Gulnora (My University, 2019)
2010 yılının sonu ve 2011 yılının başlarında Orta Doğu devletlerinde bir anda patlak veren Arap Baharı ve Arap Krizi olarak isimlendirilen ayaklanma, protesto ve yönetim değişikliklerinin dalgası Tunus ve Mısır’dan sonra Libya ülkesine de sıçradı ya da önceden planlanıp bekleyen isyancılar Arap Baharı etkisinde ortaya çıktı. 42 yıl boyunca yönetimi elde tutmayı başaran ve Libya’nın refah düzeyini iyi dereceye getiren Muammer Kaddafi, ilk başta yönetimi terketmemek için devrime karşı çok direndi, ama isyancılar dış ülkelerden destek aldıktan sonra ve işin içine BM ve NATO ülkeleri girdikten sonra kaçmak ve gizlenmek zorunda kaldı. Ardından memleketi Sirte'de Ulusal Geçiş Konseyi birlikleri tarafından yakalanmış ve sonra da ödürülmüştür. Tunus’ta ve Mısırda yaşananlar sert çatışmalara sahne oldu. Ayaklananlar yönetim ve yöneticileri değiştirmeyi başarabildi, Libyada yaşananlar ise bir iç savaşa dönüştü ve uluslararası askerî müdahaleye yol açtı. Neticede Libya parçalandı.

At the end of the 2010 and early 2011, in the Middle East states, the Arab Spring, the riot so-called Arab Crisis erupted suddenly, the protests and changes in governance in Tunisia and Egypt spread to Libya after a while or rebels who planned that uprising and who waited for it before, appeared in the Arab Crisis. Muammar Gaddafi, who managed the Libya government for 42 years, brought Libya’s prosperity to a good level, resisted the revolution and was not willing to leave the administration at first, but then he had to flee and hide after rebels received support from foreign countries and UN and NATO were involved into the event. Then he was caught by The National Transition Counciltroops in his hometown Sirte and killed. What happened in Tunisia and Egypt was the scene of harsh clashes. The uprisings succeeded in changing the management and the managers, what happened in Libya was turn into a civil war and caused to international military intervention. Libya eventually disintegrated.
Keywords: Arab Crisis; Arab Spring; Arab Spring, 2010-; Arap Baharı; Arap Baharı, 2010-; Arap Krizi; Civil war; İç savaş; Libya; NATO intervention; NATO müdahalesi; Rus dış politikası; Russian foreign policy