Doğal hukukun yeniden yükselişi : Radbruch formülü - Koç, Ferhan (My University, 2019)
II. Dünya Savaşı sonrası yaşananlar ve Nazi Rejiminin yasal işkenceleri insan odaklı doğal hukuk anlayışının gerekliliğini bir kez daha göstermiş ve doğal hukukun yeniden yükselme sürecine girmesini sağlamıştır. Hukuki pozitivizmin yasa, yasadır. anlayışının sebep olduğu ağır tecrübeler karşısında aşırı adaletsiz yasaların yasa vasfını kaybettiğini haykıran Radbruch Formülü bu dönemde ortaya çıkmış ve totaliter rejimlerin yargılanarak mahkum edilmesi hususunda mahkemelere yol göstermiştir. Çalışmamızda yasalara dayanarak gerçekleştirilen hukuksuz uygulamalar ve insanlık dışı muameleler ile mücadelede ve bu tür hukuksuz rejimlerin engellenmesinde insan hakları belgeleriyle birlikte yorumlanan Radbruch Formülü'nün rolü ve uygulanabilirliği ile bu konuda yargıçların üstleneceği sorumluluğun öneminden bahsedilmiştir.

Events after the Second World War and the legal torture of the Nazi regime once again demonstrated the necessity of human-oriented natural law understanding and allowed natural law to rise again. Faced with serious experiences caused by the concept of legal is law of legal positivism, The Radbruch Formula, which cries out that extreme injustice laws have lost the character of the law, has also emerged during this period and has led the courts to prosecute and condemn totalitarian regimes.İn our study, the role and applicability of the Radbruch Formula, which is interpreted along with human rights documents in the struggle against unlawful practices and inhumane treatment based on the law and in the prevention of such unlawful regimes, has been examined and the importance of the responsibility of the judges will be discussed
Keywords: Doğal Hukuk; Hart-Fuller Debate; Hart-Fuller Tartışması; Hukuk; Judge Ethics; Law; Legal Injustice; Radbruch Formula; Radbruch Formülü; Yargıç Etiği Natural Law; Yasal Haksızlık