Algılanan örgütsel desteğin ve örgüt ikliminin duygusal bağlılığa etkisi ve bir araştırma - Savaşkan, Derya (My University, 2019)
Günümüzde örgütler, çalışanı elde tutabilmek için çaba sarfetmektedirler. Çalışana ayrılan zaman, eğitim, gelişim ve örgüt yapısının sunduğu tüm imkanların çalışan ve örgüt için uzun vadede getiri sağlaması ön plandadır. Dolayısı ile örgütsel desteğin, çalışanı örgüte bağlayıcı yönü bulunmaktadır. Çünkü çalışan, çalıştığı örgütten bir beklenti içerisindedir. Çalışanın beklentilerine verilen cevap, zamanla bireyi örgüte bağlanmaya iten bir zemini oluşturmaktadır. Duygusal bağlılık dediğimiz durum, kişinin örgüte olan inancı ve örgütü sahiplenici bir davranış ile ortaya çıkmaktadır. Çalışanlar, aidiyet beslediği örgüte daha da bağlanmakta ve iş performansları da bu ölçüde gelişim göstermektedir. Bağlılık, özellikle insan kaynakları yönetimi için önem arz eden konularla birleştiğinde hem literatür hem de örgütler için faydalı hale gelmektedir. Örgüt iklimi ise, örgüt içinde olumlu bir hava yaratarak, çalışanların motivasyonunu etkileyebilmekte ve onların örgütte tutunmalarında etkin rol oynamaktadır. Dolayısı ile bu araştırmada algılanan örgüt destek ile örgüt ikliminin duygusal bağlılık üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmada verilerin toplanmasında anket tekniği kullanılmıştır. İstanbul İlinde Turizm sektöründe hizmet veren 5 yıldızlı otellerin tüm departmanlarında görevli 219 çalışan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda; algılanan örgütsel desteğin takdir ve önemseme boyutu ile duygusal bağlılığın aidiyet boyutu arasında pozitif yönlü ilişki görülmüştür. Algılanan örgütsel desteğin ilgi boyutu ile duygusal bağlılığın özdeşleşme boyutu arasında pozitif yönlü ilişki tespit edilmiştir. Örgüt ikliminin ödül ve ceza, yardımlaşma ve performans standartları boyutları ile duygusal bağlılığın özdeşleşme boyutu arasında pozitif yönlü ilişki görülmüştür. Örgüt ikliminin örgütsel yapı ve samimiyet boyutları ile duygusal bağlılığın aidiyet boyutu arasında pozitif yönlü ilişki olduğu görülmüştür.

In present day, the organizations are struggling to keep the employees. The time, allocated to the employee, trainning, improvement and all offered opportunities by organizational structure is in the forefront so as to citilize the advantages in the long-term. Therefore, organizational support has a binding effect on employee. Because, the employee anticipates possitive outcomes from current organization. Fulfilling the expectations of employees eventually composes the basis of affiliation which pushes the individual to the commitment. The situation named as affective commitment emerge with individual’ s belief and an appropriative attitiude. Subsequently, employees are more committed to the organization and their performance correspondingly progress. Commitment, when it is particularly related to the significant issues of human resources management, is beneficial for both literature and organizations. The organizational climate can have an affective role on employees motivation and the level of organizational commitment. Within this scope, the effect of perceived organization support and organizational climate on affective commitment was investigated in present study.The data was collected with the help of survey technique. 2019 participants were employees serving in different deparments of five star-hotels in tourism sector in İstanbul, Turkey. As a result of the research; There was a positive relationship between the dimension of appreciation and care of perceived organizational support and the dimension of belongingness of affective commitment. There was a positive correlation between the dimension of attention of perceived organizational support and the identification dimension of affective commitment. A positive correlation was found between the dimensions of reward and punishment, aid and performance standards of the organizational climate and the identification dimension of affective commitment. The organizational structure and intimacy dimensions of the organizational climate and the affective affiliation were found that there is a positive correlation.
Keywords: Organization Climate and Affective Commitment; Örgüt İklimi ve Duygusal Bağlılık Organizational Support; Örgütsel Destek