Yapı ruhsatı - Kaya, Ayfer (My University, 2008)
YAPI RUHSATI Dayanagını mülkiyet ve yerlesme hakkından alan yapı hakkı, kullanımı biçim gereklerine baglanmıs olan bir haktır. Bir hak biçim gereklerine baglanarak, toplum içinde yasayanların, istedigi her seyi, istedigi sekilde yapması önlenmeye ve böylelikle de kamu düzeni saglanmaya çalısılır. Yapıların yapılması da günümüzde basta 3194 sayılı mar Kanunu olmak üzere Kıyı Kanunu, Çevre Kanunu, Orman Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve diger birçok özel kanun, plan ve yönetmeliklerle biçim gereklerine baglanmıstır. Bu biçim gereklerinin basında da çogu insa faaliyetlerine baslanmadan önce, yetkili idareden yapı ruhsatı ve muhtarlık izninin alınması gelir. Bu çalısma ile yapı ruhsatının alınabilmesi için basta 3194 sayılı mar Kanunu olmak üzere diger özel kanunlar ve yönetmeliklerde belirtilen prosedürler dizisi belirlenmeye, yapı ruhsatı alınması sürecinde meydana gelebilecek olan uyusmazlıklar ve çözüm yolları da kanun, yönetmelik ve yargı kararları incelenerek degerlendirilmeye çalısılmıstır. Ülkemizde, dogrudan imar yetkisi içeren birden fazla kanun olması bu prosedürler dizisinin karmasık olarak görünmesine neden olmakla birlikte, yapı ruhsatı basvurundan önceki hazırlık sürecinin de uzun zaman almasına neden olmaktadır. II Name and Surname : Ayfer Kaya Main Branch : Law Programme : Public Law Thesis Adviser : Prof. Dr. Turan Yıldırım Sort and date of Thesis : Masters– March, 2008 Key Words : Construction Permission

CONSTRUCTION PERMISSION The right of construction is a kind of right that needs, to use, some special morphorules, which gets it’s relation from the right of ovnership and settling. Attaching the rights to morpho-rules, makes the people not to do whatever and however they want so wants to provide the public order. Constructing the building is also attached the morpho-rules with firstly Construction Code (Art. No: 3194) then Coast Code, Environment Code, Forests Code, Protection the Wealth of Culture and Nature Code, many other Codes, plans and Regulations at times. At the top of theese morpho-rules, which of them needed before beginnig the construction, having the construction permission from the authorized administration or demarch, takes place. With this thesis, we try to decline, how to get a construction permission in order to presedures of Construction Code, the other Codes and Regulations, solving the problems of disagreement with the help of related codes, regulations and the juridicial decisions. Becouse of many codes that includes the accredition of construction, provided to seem the complexity of presedures of construction and delayed the duration of preparation of aplication, in our country.
Keywords: İnşaat Ruhsatnameleri