Dersaadet Tramvay Şirketi - Dilaver, Şerafettin (My University, 2010)
8000 yıllık tarihi geçmişe sahip olan, Doğu Roma ve Osmanlı gibi dünya imparatorluklarına başkentlik yapmış, doğu ile batının birleştiği bir coğrafyada aynı zamanda kültürleri ve medeniyetleri de buluşturan İstanbul, kent içi ulaşım tarihi ile de bize pek çok önemli deneyimler sunmaktadır. Bir liman kenti olarak gelişmeye başlayan İstanbul, daha sonraları dışarıdan gelen göçlerle pek çok devletten daha büyük bir nüfusa sahip olmuş ve yaşadığı sorunlarla, eşsiz güzelliklere sahip olan bu tarihi kent sahip olduğu nüfusun ağırlığını taşıyamaz hale gelmiştir. Ulaşım, İstanbul’da, işte tam da bu sıkıntıların yaşanmaya başladığı 19. yüzyılın ortalarından itibaren, kentin en önemli sorunlarından biri haline gelmeye başlamıştı. Sorunun çözümü için de, kent, güncel ifadesiyle ‘çağdaş’ bir çözüm olan raylı sistem ile bu yıllarda tanışmaya başlamıştır. Devletin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılardan dolayı o günkü yönetim, çözümü özel sektör eliyle uygulamış ve ‘Dersaadet Tramvay Şirketi (DTŞ)’’ne verdiği imtiyazlarla kentin ulaşım sorununu büyük ölçüde çözüme kavuşturmuştur. Dersaadet Tramvay Şirketi, Raylı Sistem, Ulaşım, İstanbul

8000 years of history, which has the Eastern Roman and Ottoman world, the imperial capital of done, East and West are combined in a geography but also culture and civilization, also meeting of the City, urban transportation history with us on many important experience offers. A port city as a burgeoning Istanbul, and later from the outside, immigration, many states larger than the population has had and the problems with the unique beauty of having this historic city has the population carry the weight of not becoming. Transportation in Istanbul, that's exactly where the problems start to happen the 19th of since the midcentury, becoming one of the biggest problems of the city began. To solve the problem, the city, with the current expression ‘contemporary’ as a solution to meet the rail system began this year. Due to the economic woes of the state in that day's management, solution implementation and private sector hands, ‘Dersaadet Tram Company (DTC)’ to what concessions the city's transportation problems have largely resolved. Key Words: Dersaadet Tramway Company, Rail, Transportation, Istanbul
Keywords: Ekonomi Tarihi