Mekân ve dinsellik - Akaslan, Mehmet Emin (My University, 2024)
Elinizdeki çalışma mekân sosyolojisi ve din sosyolojisi kavşağında mekân ve dinsellik ilişkisini inceleyen bir çalışmadır. Araştırmada hem düşüncenin on temel külli kategorisinden biri hem de toplumsal varlık alanını belirleyen ilkelerden biri olarak mekân ile dinsellik/ kutsallık ilişkileri ve etkileşimlerini tasvir etmek amaçlanmıştır. Mekân olgusu çok sayıda bilimsel disiplinleri ilgilendirdiği için birinci bölümde mekân kavramı ve kuramları ele alınmıştır. Bu bağlamda mekân fenomeninin felsefesi, teolojisi, mistisizmi, tarihi, antropolojisi, psikolojisi, (daha geniş bir çerçevede) sosyolojisi, dinler tarihi ve din fenomenolojisi interdisipliner bir bakışla incelenmiştir. İkinci bölümde; din, dindarlık, dinsellik ve kutsallık kavram ve kuramları ele alınmıştır. Üçüncü ve ana bölümde; sosyal kurumların, sosyal süreçlerin, değerler ve kimliğin mekân ve dinle ilişkisi ayrıntılı bir biçimde ele alınmıştır. Araştırma sonuç ve kaynakça ile tamamlanmıştır.

This study is examining relationship between Space and Religiosity at the crossroad of Sociologies of Space and Religion. In this study, description of the relationship and interaction of Space which constitutes both one of the ten general catagories of thought and one of the determining principles of social existence field and religiosity or sacredness is aimed. Due to phenomenon of Space does interest many scientific disciplines, in the first chapter Space Concept and Space Teories are dealt with. In this context; philosophy, theology, mysticism, history, anthropology, psychology (more broader framework) sociology, history of religion and phenomenology of religion of Space are examined whithin the perspective of interdisciplinary view. In the second chapter we dealth with concepts and theories of religion, religiousness, religiosity and sacrednesIn the third and main chapter we dealth with relationships of Space and Religion with social institutions, social processes, social values and social identity. This study concludes with a Conclusion and Source
Space and religiosity
Keywords: Din Sosyolojisi; Din ve kültür; Din ve sosyoloji; Dinsellik; Mekân; Religion and culture; Religion and sociology; Religiosity; Social Identity; Social Institutions; Social Processes; Social Values; Sosyal Değerler; Sosyal Kimlik Sociology of Religion; Sosyal Kurumlar; Sosyal Süreçler; Space